Romana ma trzydzieści kilka lat. Nie ucieka od wygody – ucieka od zmęczenia, od pustki, od życia, które nigdy nie było jej. Pewnego dnia pakuje walizkę i bez słowa opuszcza mężczyznę, z którym mieszkała. Wprowadza się do starej ciotki. Tam – w ciszy, pośród zapachu starych mebli – zaczyna się proces: wracają obrazy, sny, wspomnienia.
Szkoły, z których uciekała. Lekarze, którzy nie słuchali. Szpitale psychiatryczne. Samotne walki z depresją. I dom rodzinny. Ten sam, w którym wszystko było pod kontrolą – poza emocjami, a cień rodziców był cięższy niż jakiekolwiek drzwi, które próbowała otworzyć.
To nie jest opowieść o nowym początku. To historia kobiety próbującej odpowiedzieć sobie na pytanie, czy z rodzinnego domu da się naprawdę wyjść – i czy świat po drugiej stronie w ogóle istnieje
Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2025-11-04
To miał być nowy początek. Rozstanie, zmiana miejsca zamieszkania, niezależność. Demony przeszłości nie pozwoliły jednak o sobie zapomnieć. Przekonała się o tym Romana, bohaterka książki Justyny Bogdanowicz pt. „Wyprowadzka” z oferty Wydawnictwa Alternatywne.
Historia Romany jest bardziej przejmująca niż się wydaje. To rozpisana na wiele głosów opowieść o odrzuceniu, przemocy psychicznej, znieczulicy społecznej i niewydolności służby zdrowia, która z każdą kolejną stroną poraża coraz mocniej. Tego, co pomieścił życiorys Naszej młodej bohaterki, starczyłoby dla kilku, a może nawet kilkunastu doświadczonych przez los osób.
„Wyprowadzka” pod płaszczykiem kameralnej historii o młodej kobiecie próbuje zdiagnozować znacznie szerszy problem: systemowe zaniedbania i społeczne mechanizmy wykluczenia. Autorka z dużą wrażliwością, ale i bez zbędnego sentymentalizmu, pokazuje, jak łatwo jest przeoczyć czyjś dramat, gdy nie mieści się on w wygodnych schematach.
Bogdanowicz nie unika tematów trudnych. Przemoc psychiczna została tu przedstawiona bez upiększeń - jako proces powolnego podkopywania poczucia własnej wartości, manipulacji i kontroli. Autorka nie moralizuje, lecz z reporterską niemal precyzją odsłania luki w systemie, pozostawiając czytelnika z poczuciem niepokoju.
Choć lektura bywa trudna i momentami przytłaczająca, niesie ze sobą ważne przesłanie: nie każda wyprowadzka jest ucieczką, nie każda niezależność oznacza wolność. Czasem to dopiero początek konfrontacji z tym, co przez lata było spychane w cień. Powieść Justyny Bogdanowicz to poruszający, ważny głos w literaturze, który skłania do refleksji nad tym, jak łatwo oceniamy innych, nie znając w pełni ich historii.
„Wyprowadzka” to książka bolesna, ale uczciwa.
I właśnie dlatego warto po nią sięgnąć.
Przeczytane:2026-03-15, Ocena: 5, Przeczytałam,
Są takie książki, które nie podnoszą głosu. Nie epatują dramatem, nie przyspieszają akcji, nie próbują czytelnika olśnić fabularnymi fajerwerkami. One po prostu siadają obok i zaczynają mówić prawdę. Wyprowadzka Justyny Bogdanowicz jest właśnie taką książką – cichą, a jednocześnie rozdzierająco szczerą.
Romana ma trzydzieści kilka lat i teoretycznie „wszystko w normie”. Związek, wspólne mieszkanie, uporządkowane życie. A jednak pewnego dnia pakuje walizkę i wychodzi. Bez scen, bez wielkich deklaracji. To nie jest ucieczka przed mężczyzną. To ucieczka przed zmęczeniem, które osiadło w niej jak kurz. Przed pustką, której nie da się już przykryć codziennością.
Autorka nie prowadzi nas prostą drogą ku nowemu początkowi. Wręcz przeciwnie – zamiast historii o odważnej kobiecie zaczynającej od zera dostajemy opowieść o kimś, kto musi cofnąć się do źródła. Do starego domu, do ciotki, do zapachu mebli pamiętających inne czasy. I przede wszystkim – do własnych wspomnień.
To, co najmocniejsze w tej powieści, dzieje się wewnątrz. Wracają obrazy ze szkoły, lekarze, którzy nie słuchali, szpitale psychiatryczne, samotne zmagania z depresją. Wraca też dom rodzinny – przestrzeń, w której wszystko było pod kontrolą, tylko nie emocje. Cień rodziców okazuje się cięższy niż jakiekolwiek drzwi, które Romana próbowała otworzyć jako dorosła kobieta.
Wyprowadzka nie daje łatwych odpowiedzi. To nie jest książka z tezą ani z terapeutycznym morałem. To raczej intymny zapis procesu – bolesnego, nierównego i pełnego wahań. Czy z rodzinnego domu da się naprawdę wyjść? Czy można uwolnić się od schematów, które wdrukowano w nas tak wcześnie, że przestaliśmy je zauważać? I czy świat „po drugiej stronie” w ogóle istnieje, jeśli całe życie nosimy w sobie echo dawnych głosów?
Styl Justyny Bogdanowicz jest oszczędny, ale precyzyjny. Zdania nie są przeładowane – są celne. Cisza między słowami ma tu znaczenie. Autorka doskonale oddaje stan psychicznego wyczerpania, wewnętrznego rozproszenia i tej szczególnej bezradności, gdy człowiek wie, że coś jest nie tak, ale nie potrafi jeszcze tego nazwać.
To książka dla czytelników wrażliwych, dla tych, którzy nie boją się zaglądać pod powierzchnię. Dla osób, które same próbowały kiedyś „wyprowadzić się” z miejsca, które fizycznie opuściły dawno temu, ale które wciąż w nich mieszkało.
Ta lektura zostaje w głowie na długo. Nie dlatego, że szokuje. Dlatego, że dotyka czegoś bardzo osobistego. Pokazuje, że największą podróżą nie jest zmiana adresu, lecz konfrontacja z tym, co nosimy w sobie od lat.
Podsumowując: Wyprowadzka Justyny Bogdanowicz to poruszająca, intymna opowieść o kobiecie, która zamiast zaczynać od nowa, musi najpierw zmierzyć się z przeszłością. To książka o depresji, rodzinnych schematach i o tym, jak trudno naprawdę wyjść z domu, który wciąż w nas mieszka. Cicha, głęboka i niezwykle prawdziwa – dla każdego, kto ceni literaturę dotykającą emocji bez zbędnego patosu.
Jeśli szukasz literatury prawdziwej, delikatnej i jednocześnie odważnej – ta powieść będzie dla Ciebie.