Co sprawia, że niektóre firmy mają tylu klientów, że ci ustawiają się w kolejkach, podczas gdy inne nieustannie obniżają ceny, desperacko walcząc o jakiekolwiek zainteresowanie?
W książce Wyprzedane Daniel Priestley pokazuje, jak stworzyć strategię, dzięki której to klienci będą szukać ciebie - a nie odwrotnie.
Autor prezentuje podejście, które wykracza poza utarte schematy marketingowe. Zamiast kolejnych trików proponuje zmianę myślenia o tym, jak przyciągać, angażować i zatrzymywać klientów.
Z tej książki dowiesz się m.in., jak:
w praktyce zastosować Regułę 7-11-4 i zadbać o odpowiednią liczbę punktów styku z klientem, zbudować lojalną społeczność fanów twojej marki, organizować wydarzenia i premiery, które przyciągną uwagę i wzbudzą emocje, zwiększać liczbę płacących klientów, jednocześnie rezygnując z tych, którzy szukają tylko najniższej ceny, precyzyjnie targetować idealnych odbiorców, wykorzystując dane i nowoczesne narzędzia marketingowe, zachować konkurencyjność w dynamicznie zmieniającym się rynku, stworzyć własny zestaw zasad, który pozwoli ci czasem odmówić klientowi, wejść z nim w polemikę, a nawet sprawić, że to on będzie musiał poczekać na możliwość zakupu.Wyprzedane to przewodnik pełen przykładów firm, które dzięki zawartej w nim strategii zyskały realną przewagę.
Jeśli masz dość walki cenowej i chcesz, by to klienci zabiegali o twoje produkty i usługi - ta książka jest dla ciebie.
Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2025-09-26
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Oversubscribed: How to Get People Lining Up to Do Business with You
Przeczytane:2025-11-12, Ocena: 5, Przeczytałem,
Jak odwrócić role i sprawić, by klienci szukali właśnie Ciebie
W czasach, gdy konkurencja w niemal każdej branży jest ogromna, a presja cenowa nie daje przedsiębiorcom wytchnienia, Daniel Priestley w książce „Wyprzedane” pokazuje, że kluczem do sukcesu nie jest walka o każdego klienta, lecz świadome budowanie marki, do której klienci sami ustawiają się w kolejce. To nie podręcznik marketingowych sztuczek, ale — jak pisze autor — „kompletny system budowania przewagi konkurencyjnej, dzięki któremu popyt przewyższa podaż”.
Priestley od początku podkreśla, że firmy z problemem nadmiaru klientów różnią się fundamentalnie od tych, które desperacko obniżają ceny. „Problem z dostępnością wynikał z faktu, że zwyczajnie wcześniej próbowaliśmy sprzedawać każdemu, kto się do nas zgłosił. I nam się to, niestety, udawało!” — zauważa autor, pokazując, że chaos i przeciążenie mogą być gorsze niż chwilowy brak zleceń.
Właśnie w tej szczerości i strategicznym podejściu tkwi siła książki. „Wyprzedane” nie uczy, jak „sprzedać więcej”, lecz jak stworzyć taki ekosystem wartości, by to klienci zabiegali o możliwość współpracy. „Twoim zadaniem jest znalezienie ludzi, którzy nie mogą bez ciebie żyć. Kim są ci ludzie? Czego chcą? I gdzie ich znajdziesz?” — pyta autor, zmuszając czytelnika do refleksji nad tym, czym naprawdę jest dopasowanie między marką a jej odbiorcami.
Priestley wielokrotnie podkreśla, że sukces to kwestia emocji, zaufania i konsekwencji. „Człowiekiem rządzą emocje – dotyczy to nawet tych, którzy twierdzą, że oni wcale nie są emocjonalni”. To właśnie emocje sprawiają, że produkty i usługi stają się pożądane, a marki — kultowe.
Na szczególną uwagę zasługuje reguła 7-11-4, która pokazuje, ile punktów styku z klientem potrzeba, by zbudować relację opartą na zaufaniu. W połączeniu z praktycznymi wskazówkami dotyczącymi kampanii i budowania napięcia rynkowego, ta metoda sprawia, że książka jest nie tylko inspirująca, ale też bardzo użyteczna. Jak pisze Priestley: „Kluczem do sukcesu jest zebranie odpowiedniej liczby sygnałów, a nie dążenie do sprzedaży. Buduj napięcie między popytem a podażą i wyjmij korek, dopiero gdy zabierzesz pod nim wystarczającą ilość bąbelków.”
Autor uczy też odwagi w prowadzeniu biznesu — odwagi do mówienia „nie”, do selekcjonowania klientów i do tworzenia własnych zasad. „Nie ma reguł, które mówiłyby, że musisz obsłużyć każdego chętnego klienta. Możesz stworzyć własne zasady dotyczące tego, jak ludzie kupują.” Ta myśl przewija się przez całą książkę i stanowi jej sedno: bycie wyjątkowym nie oznacza dopasowywania się do rynku, ale budowanie własnego rynku.
Warto też zwrócić uwagę na polski wstęp Artura Jabłońskiego, który łączy globalne podejście Priestleya z realiami polskich przedsiębiorców. Jabłoński trafnie zauważa, że w naszym kraju wciąż zbyt często utożsamiamy sukces z niską ceną, a nie z wartością i emocją, jaką niesie produkt.
„Wyprzedane” to lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce przestać „walczyć z siłami popytu i podaży pozostającymi poza kontrolą” i zacząć świadomie tworzyć własny rynek. Priestley przypomina, że „ludzie kupują to, co inni chcą kupić”, a zadaniem przedsiębiorcy jest budowanie takiego napięcia, by jego produkt był pożądany, zanim trafi do sprzedaży.
Ta książka jest czymś więcej niż poradnikiem biznesowym — to manifest przedsiębiorczości opartej na pasji, jakości i wizji. Jak pisze autor: „Musisz z pasją podchodzić do swojego produktu i wartości, jaką wnosi. Musisz kochać to, co robisz.”
„Wyprzedane” to praktyczny, inspirujący i bardzo aktualny przewodnik po świecie nowoczesnego biznesu. Pomaga zrozumieć, dlaczego niektórzy przedsiębiorcy nie muszą nikogo przekonywać do zakupu — bo to klienci przekonują samych siebie, że chcą być częścią tej marki.
Bo jak przypomina Priestley: „Jeśli każesz ludziom czekać, to wysyłasz im wiadomość, że masz coś, na co warto czekać.”