Sprytne zwierzaki znowu w akcji!
Mopsik Smutas i jego przybrany brat Persi zapraszają przyjaciół - pudelka Kłębuszka i jamniczkę Parówkę - na wieś do domu swojej babci.
W planach mają jedynie beztroską zabawę i zajadanie słynnych na całą okolicę kiełbasek babci Fafliny, jednak i tym razem nieznani przestępcy psują ich plany!
Kiełbaski - ulubiony przysmak Cichego Zakątka - zostają skradzione! Ciekawscy przyjaciele znów muszą wytężyć swoje nosy, a ślady prowadzą ich do owianych złą sławą rodzin Wężowskich i Lisowskich. Lecz czy na pewno jest to dobry trop? I dlaczego ich węszeniu bacznie przygląda się sąsiadka babci, żaba Błotnela?
Rozgośćcie się ponownie w Krainie Zwierzaków i poznajcie pełną przygód detektywistyczną opowieść o przyjaźni, odwadze i współpracy, wzbogaconą pięknymi ilustracjami.
To idealna lektura dla małych miłośników zwierząt, tajemnic i kiełbasek.
Wydawnictwo: Demart
Data wydania: 2026-04-01
Te zwierzaki mają nosa do rozwiązywania zagadek! Mopsik Smutas i kot Persi - przybrani bracia - wyruszają na weekend do Łosiowej Doliny. Poznają tam pudelka...
Przeczytane:2026-04-20, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2026, 26 książek 2026, 12 książek 2026, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026,
Czas spędzony u babci to zawsze gwarancja dobrej zabawy, każdy z nas czy to młody, czy starszy wspomina dni spędzone na rozpieszczaniu i jedzeniu pyszności u ukochanej babci.
Czy może coś łączyć kiełbaski i złote monety? W Krainie Zwierzaków wszystko jest możliwe. Po krótkiej przerwie wracamy do przygód Smutasa i Persiego, którzy zabierają do swojej babci Kłębuszka i Parówkę i cała czwórka ląduje w Cichym Zakątku. Na początku jest cudownie, ponieważ całe dnie mogą bawić się w ogrodzie uroczej żaby pani Błotneli, niestety sielankę przerywa zmartwienie babci, otóż ktoś kradnie jej kiełbaski. Dzieciaki chociaż trochę się boją, postanawiają jej pomóc i dzięki nocnej obserwacji okazuje się, że podejrzenia wszystkich były słuszne, dwie rodziny mieszkające w środku lasu, okradają babcie Fafline.
Jak miło było zobaczyć co słychać u moich ulubionych bohaterów, historia przedstawiona tutaj była inna niż ta pierwsza, ale równie wciągająca, mamy również ten sam schemat, krótkie śledztwo najmłodszych, a kiedy zrobiło się niebezpiecznie proszenie o pomoc dorosłych. Dwie rodziny, które zostały oskarżone o kradzież, były dość specyficzne, ponieważ mieszkały w lesie i nie utrzymywały kontaktu z innymi mieszkańcami, więc zostali okrzyknięci mianem dziwnych, a ponieważ ich przodkowie nie byli uczciwi, więc i ich tak postrzegano. Jeżeli w naszym otoczeniu jest osoba mało towarzyska, która większość czasu spędza na swoim podwórku i mało o niej wiemy, to nie warto sugerować się tym, co mówią o niej inni tylko lepiej samemu poznać taką osobę i wtedy wyrobić sobie o niej opinię. Morał tej opowieści jest naprawdę wspaniały i sprawia on, że można podjąć z dzieckiem ciekawą rozmowę o zachowaniach danych ludzi i zastanowić się, jakie z nich są prawidłowe, a jakie nie.
Część druga bardzo mnie zaskoczyła i szkoda, że jest tak krótka, ponieważ spokojnie ta historia mogłaby być jeszcze bardziej rozbudowana, chociaż ma ona rozkochać w sobie dzieci, a nie zanudzić, więc może i dobrze, że dostosowana jest długością właśnie dla najmłodszych.