Pasztet z jednorożca czyli co znajdziecie w średniowiecznych książkach kucharskich?

Data: 2020-04-17 21:10:14 | Ten artykuł przeczytasz w 3 min. Autor: Adrianna Michalewska
udostępnij Tweet

Co powiedzielibyście na obiad złożony z kilkuset dań, w tym tak dziwnych i niecodziennych, jak zupa z kosów czy pasztet z jednorożca? Czy takie dania w ogóle istnieją? A może są jedynie wytworem wyobraźni poety?

Otóż nie. W londyńskiej British Library odkryto zaginioną książkę kucharską, o której było głośno już w średniowiecznych eposach. Jednak dotychczas uważano, że to niemożliwe, aby taka książka w ogóle istniała. Tymczasem, jak się okazuje, przepastne magazyny British Library po raz kolejny zaskoczyły badaczy. Profesor Brian Trump z British Medieval Cookbook Project odnalazł i pokazał światu fascynującą książkę z czasów królowej Filippy z Hainault, żony brytyjskiego króla Edwarda III, panującego na początku XIV wieku. To na jej dworze kucharz Geoffrey Fule stworzył szereg potraw, których skład zadziwiał już w czasach królowej. Nic w tym dziwnego, bo grillowanego z czosnkiem jednorożca trudno sobie wyobrazić.

Obrazek w treści Pasztet z jednorożca czyli co znajdziecie w średniowiecznych książkach kucharskich? [jpg]

Przypuszczalnie z tamtych czasów pochodzi także dziecinna wyliczanka, którą Agata Christie wykorzystała w powieści Kieszeń pełna żyta. Mowa w niej o... pieczonych kosach. A brzmi ona tak:

Piosenka za szóstkę, kieszeń żyta i

Zapiekanych w cieście kosów mendle trzy.

Przekrojono ciasto, ptaszków zabrzmiał chór.

Co za pyszne danie na królewski dwór!

Król był w skarbcu, liczył tam pieniądze swe,

Królowa w komnacie bułkę z miodem je.

Służebna w ogrodzie wietrzy ubrań stos,

Wtem przyleciał ptaszek, oddziobał jej nos

Ale książka Fule nie jest najstarszą i nie jedyną średniowieczną książką kucharską, jaką znamy.

Są i starsze, na przykład pochodząca z Andaluzji anonimowa księga z XIII wieku, francuska Enseignements qui enseingnent a apareillier toutes manieres de viandes, z przełomu XIII i XIV wieku, czy pochodząca z ok. 1345 roku niemiecka Ein Buch von guter spise. I o ile dwie pierwsze publikacje zawierają po prostu setki przepisów na dziczyznę i ptactwo, o tyle ostatnia spośród nich zawiera także mnóstwo propozycji zapewne przepysznych i wyszukanych deserów. Na przykład ten, na owocowy dodatek do pszenicznej kaszki gotowanej na mleku:

Przytnij drobne gruszki i podziel na cztery części. I ułóż je w garnku, przykryj garnek ciastem, aby para mogła się wydostać. Następnie przykryj garnek szerokim przykryciem i połóż go na świecących węglach i pozwól mu powoli piec. Potem wyjmij gruszki (z ognia?) I dodaj do nich czysty miód, tyle ile jest gruszki, i ugotuj razem, aby zgęstniały. Możesz farsz zrobić również z jabłek i pigwy, ale do tego należy dodać pieprz.

Medieval Cookbook Project ma w swoich zasobach ogółem prawie czterdzieści zdigitalizowanych  średniowiecznych oryginalnych książek kucharskich. Setki przepisów w nich zawartych jest dzisiaj nie do zastosowania, bowiem nie ma już możliwości nabycia takich składników, jakie są wymagane do opisanych potraw. Ale te zapiski dają nam wyobrażenie tego, co jadano i jak się żyło w średniowiecznych zamkach. To naprawdę intrygująca lektura.

REKLAMA

Zobacz także

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Reklamy
Recenzje miesiąca
Virion. Legenda miecza. Krew
Andrzej Ziemiański ;
Virion. Legenda miecza. Krew
Kołatanie
Artur Żak
Kołatanie
W rytmie serca
Aleksandra Struska-Musiał ;
W rytmie serca
Mapa poziomów świadomości
David R. Hawkins ;
Mapa poziomów świadomości
Dom w Krokusowej Dolinie
Halina Kowalczuk ;
Dom w Krokusowej Dolinie
Ostatnia tajemnica
Anna Ziobro
Ostatnia tajemnica
Hania Baletnica na scenie
Jolanta Symonowicz, Lila Symonowicz
Hania Baletnica na scenie
Lew
Conn Iggulden
Lew
Jesteś jak kwiat
Beata Bartczak
Jesteś jak kwiat
Niegasnący żar
Hannah Fielding
Niegasnący żar
Pokaż wszystkie recenzje