Poprzedni tom zaczęłam czytać w Nowy Rok (petardy nie dawały spać o 3 rano) skończyłam w 6 godzin, ten tom tak mnie wciągnął, że przeczytałam go jeszcze szybciej. To najlepszy z trzech pierwszych tomów! Jory ma jużz 14 lat, Bart 9. I tym razem to oni są narratorami powieści. Dzięki temu możemy się bardziej wczuć w akcję, której bracia są głównymi bohaterami. Bart zaprzyjaźnia się z tajemniczą mieszkanką willi graniczącej z domem jego rodziny. Starsza pani rozpieszcza go, kupując wszystko, co tylko chłopiec zamarzy, ponieważ... to jego prawdziwa babcia! Corrine wyszła bowiem ze szpitala psychiatrycznego i zamieszkała w pobliżu swoich dzieci, które niegdyś tak skrzywdziła. Na nieszczęście razem z nią mieszka lokaj John Amos, który daje Bartowi pamiętnik jego prawdziadka Malcolma (ojca Corrine), którego lektura wpływa na chłopca bardzo negatywnie. John Amos nawet przepytuje chłopca z tej jakże okropnej lektury! Zasiewa w dziecku nienawiść do kobiet i nieufność do wszystkich dookoła, pragnąc zemścić się a winę zrzucić na chłopca. W tym tomie Cathy i Chris adoptują 2 letnią Cindy, która jak przypuszczam będzie bardzo nieszczęśliwa z powodu Barta. Chłopcy dowiadują się także, że ich rodzice to naprawdę rodzeństwo... Akcja dzieje się w przeciągu pół roku, ale jest tu taka dawka emocji, że aż dreszcz przechodzi! Naprawdę polecam!
Informacje dodatkowe o A jeśli ciernie:
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2012-09-19