Okładka książki - A potem nie było już niczego

A potem nie było już niczego

A potem nie było już niczego...
Brzmi jak hasło z filmu katastroficznego. I trochę tak jest zważając na wydarzenia, które mają miejsce w książce M. H. Noack. Jednak od początku...
Poznajemy Anę, która pracuje w bibliotece. Pewnego dnia trafia na książkę, której nigdy wcześniej w tym miejscu nie widziała. Gdy tylko ją otwiera, przekonuje się, że był to ogromny błąd. I słono przyjdzie jej za to zapłacić. W środku uwięziony jest czarownik. Obiecuje jej nabycie magicznych umiejętności, jeśli tylko zostanie uwolniony. Dziewczyna podejmuje decyzję, jednocześnie narażając siebie i całe miasteczko na niebezpieczeństwo.
Zacznę od pozytywnych spostrzeżeń na temat "A potem nie było już niczego". Świat przedstawiony przez Autorkę jest naprawdę ciekawy, pełny magii nie tylko w postaci czarów, ale i istot, które się pojawiają. Decyzja głównej bohaterki zapowiada konsekwencje, które podsycają apetyt na dalszy ciąg czytania książki. Poboczni bohaterowie również przedstawiają się ciekawie, a ich relacje nie odbiegają od tych w prawdziwym życiu. Bywają momenty szczęśliwe, ale też pełne smutku, czym bardziej jest wykazana ludzka strona tejże magicznej historii.
Perypetie Any przedstawione są z perspektywy samej głównej bohaterki, dzięki czemu jesteśmy bliżsi tego, co dzieje się w jej życiu. Poznawanie emocji, przeżywanie wraz z bohaterem wszystkich wydarzeń jest obiecującym zabiegiem i w przypadku tej książka bardzo dobrym wyborem.
Niestety nie obyło się bez skaz, które zaważyły na całokształcie oceny książki. "A potem nie było już niczego" to historia z ogromnym potencjałem i nie można odmówić Autorce wyobraźni. Lubię szczegółowe opisy, jeśli w parze za tym idzie akcja książki, a tu rozwleczona była bardzo mocno.
Nic nie wnoszące do fabuły rozmowy, w szczególności Any z Killianem, sprawiały, że traciłam moc czytając tę historię. Rozumiem, że może Noack chciała przybliżyć pewne aspekty, ale tu poczułam się jak dzieciak w przedszkolu, który dopiero uczy się świata. Nie liczyłam na pędzącą na łeb na szyję akcję, ale w przypadku tej książki mocno się zawiodłam.
I to chyba największy minus powieści, o której mowa. Mimo wielu plusów, opisy zabijają akcję i chęć czytania. Oczywiście znajdzie swoich fanów i zachęcam do przeczytania, by wyrobić sobie własne zdanie.

Informacje dodatkowe o A potem nie było już niczego:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-09-25
Kategoria: Dla młodzieży
ISBN: 9788328732025
Dodał/a opinię: gdziejatamksiazk

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Fantasy dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 16 years

Zobacz opinie o książce A potem nie było już niczego

Kup książkę A potem nie było już niczego