Okładka książki - Akademia psychopatów

Akademia psychopatów

Tom 1 cyklu Saga Kamczacka

Emocje pod mikroskopem

Anna S. Cichosz, założycielka i właścicielka marki STREFA CichoSZA, od 2021 roku wydaje jako autorka niezależna. Jej najnowsza książka „Akademia psychopatów”, otwierająca Sagę Kamczacką, to literacki eksperyment psychologiczny, który wciąga czytelnika w niepokojący świat pozbawiony emocjonalnych granic.

Główna bohaterka Raisa niemal nie odczuwa emocji, ale za to z chirurgiczną precyzją manipuluje uczuciami innych. Jest inteligentna, wyrachowana i bezlitosna w realizacji własnych celów. Trafia do tajemniczego ośrodka badawczego w fikcyjnym państwie na terenie dzisiejszej Rosji, gdzie staje się częścią eksperymentu naukowego dotyczącego zaburzeń osobowości.

Fabuła rozwija się stopniowo, wciągając nas w sieć relacji i zależności, gdzie każdy kolejny bohater — od zakochanego studenta, przez agenta wojskowego, po psychiatrę — ulega urokowi Raisy. Nikt nie pozostaje obojętny na jej wpływ, a czytelnik z fascynacją i niepokojem obserwuje, jak subtelnie podporządkowuje sobie kolejne osoby.

Narracja prowadzona jest płynnie, z podziałem na rozdziały opatrzone datami, imionami postaci i intrygującymi cytatami, co ułatwia śledzenie wydarzeń. Postacie są realistyczne, psychologicznie wiarygodne, a atmosfera gęstnieje z każdym rozdziałem. Autorce udaje się oddać strach, niepewność i napięcie, które towarzyszą bohaterom – momentami wzruszające, momentami niepokojące.

Cytaty takie jak:

„Dla niego byłam przecież całkiem pusta, niezdolna do emocji i prawdziwych uczuć.”
czy
„Raisa zapewne nigdy nie zbuduje takowej relacji, to oczywiste. [...] Nie ma podstaw, by całe życie spędziła w szpitalu psychiatrycznym.”
dodają głębi portretowi psychologicznemu głównej bohaterki.

„Akademia psychopatów” to książka, która z jednej strony prowokuje do głębokiej refleksji nad granicami człowieczeństwa i tym, co naprawdę definiuje nas jako istoty emocjonalne, z drugiej – wciąga bez reszty, angażując czytelnika zarówno intelektualnie, jak i emocjonalnie. To opowieść, która nie daje prostych odpowiedzi, ale stawia trudne pytania o moralność, empatię, władzę i wolność jednostki w świecie pełnym pozorów.

Anna S. Cichosz zbudowała historię, która hipnotyzuje klimatem i stopniowo narastającym napięciem. Wnętrze bohaterki – chłodne, zdystansowane, pozornie puste – staje się dla czytelnika przestrzenią odkrywania, jak różnie można postrzegać relacje międzyludzkie i jak cienka bywa granica między kontrolą a zniewoleniem, uczuciem a manipulacją.

To nie jest książka dla tych, którzy szukają lekkiej lektury na wieczór. To raczej propozycja dla czytelników, którzy oczekują od literatury czegoś więcej – intelektualnego wyzwania, psychologicznej głębi, emocjonalnego zaangażowania i fabuły, która do samego końca pozostaje nieoczywista.

Zdecydowanie polecam „Akademię psychopatów” wszystkim, którzy cenią literaturę psychologiczną z mocnym charakterem, niebanalną narracją i poruszającą tematyką. To nie tylko opowieść – to psychologiczna gra na najwyższym poziomie, która pozostawia po sobie ślad.

Informacje dodatkowe o Akademia psychopatów :

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-02-20
ISBN: 9788396208989
Dodał/a opinię: Jagoda Buch

Tagi: #18+

Zobacz opinie o książce Akademia psychopatów

Kup książkę Akademia psychopatów

Pociągi i inne nieszczęścia
Anna S. Cichosz0
Okładka ksiązki - Pociągi i inne nieszczęścia

Gdy mieszkają w tobie dwie osoby… i obie szczerze się nie znoszą. Świat nie dzieli się na introwertyków i ekstrawertyków. Niektórzy zostali obdarzeni...

Ziemia winowajców
Anna S. Cichosz0
Okładka ksiązki - Ziemia winowajców

Quasi średniowieczny, fantastyczny świat, a w nim więzienie w formie obozu pracy. Surowy, nieprzyjazny klimat, do którego trafia młoda, niewinna dziewczyna...