Okładka książki - Alfabet Salonu

Alfabet Salonu

Satyra w najlepszym wydaniu.

Autor  to znany felietonista jednego z prawicowych tygodników.

Dziennikarze, artyści, naukowcy, celebryci. Tworzą nieformalny Front Jedności Przekazu zwany Salonem. Nie łączy ich ich tajny kodeks ani rytuał inicjacji. Zasady są niepisane, ale i tak każdy z członków gremium dobrze je zna.

Celny opis ludzi, którzy w Polsce wpływają na kształtowanie opinii. Zarysowano osiemdziesiąt sylwetek: aktorów, publicystów, reżyserów, rysowników. Wybór naturalnie stricte subiektywny. Padają takie nazwiska, jak: Lis, Czubaszek, Kraśko, Kondrat, Mleczko, Gugała, Środa.

Co grozi za wyłamanie się z szeregu? Zazwyczaj tylko upomnienie i pogrożenie palcem, ale czasem trzeba kogoś bezpowrotnie wygnać (przypadek Joanny Szczepkowskiej).

Alfabet salonu ma cechy satyry, posiada zapis kompromitujących wydarzeń, rozmów, zależności, wpływów.  Pajęczyna powiązań i dziwnych układów. Książka wzbudza  emocje i kontrowersje, zmusza nas do zastanowienia się nad sytuacją polityczną Polsce ( obecnie i wcześniej).

Zaletą tej pozycji jest swobodny i lekki styl. Wnioski i przemyślenia nacechowane kpiną, drwiną, ironią. Feusette cytuje polityków, aktorów. Treść jest zwięzła, prosta, występuje inteligentny humor.

Informacje dodatkowe o Alfabet Salonu:

Wydawnictwo: Fronda