Okładka książki - Biurowy tyran

Biurowy tyran

Tom 1 cyklu Wredni szefowie z Chicago

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem EditioRed*

Kolejny romans biurowy czytany przeze mnie w ostatnim czasie, kolejny wychodzący spod pióra tej samej autorki, może dlatego mam wrażenie, że ta książka jest bardzo podobna do poprzednich. Powieść oparta na schemacie romansu biurowego, z elementami komedii i sporą dawką dramaturgii.

Trzynastego w piątek życie Sabriny zmienia się diametralnie, w ten pechowy dzień wszystko poszło nie tak jak trzeba, a na dodatek straciła pracę, a jej próba pocieszenia się ulubioną kawą zmieniła się w awanturę z nieznajomym ale aroganckim mężczyzną. Kolejnego dnia dziewczyna dostała zaproszenia na rozmowę kwalifikacyjną, oferta brzmiała wspaniale, ale pojawił się jeden problem, miała zostać osobistą asystentką aroganta z parku.

Powieść bardzo schematyczna przez co też i przewidywalna. Przez to, że w ostatnim czasie przeczytałam trzy książki od tej autorki utrzymane w tym samym biurowym charakterze, mam wrażenie, że niewiele się one od siebie różnią. Intensywny początek z mocną awanturą, później zmiana pracy przez główną bohaterkę, natknięcie się na swojego przeciwnika, później fabuła się uspokaja, bohaterowie krążą wokół siebie, zmagają się z problemami codziennymi oraz z coraz mocniejszymi uczuciami, w tym momencie fabuła jak dla mnie jest nieco rozciągnięta, momentami nawet nużąca. Jak to w komediach romantycznych bywa pojawia się też przy końcu grubsza afera, a czytelnikowi pozostaje czekać co z tego wszystkiego wyniknie.

Książka jest sporych rozmiarów, ma ponad 460 stron, początek był fajny i intensywny, podobnie jak zakończenie, ale jak już wspominałam środek powieści został na siłę przeciągnięty, owszem pojawiły się zabawne sytuacje, kłótnie, trudne tematy, także jakiś element związany z tajemniczą przeszłością, oczywiście pomiędzy bohaterami iskrzyło, przez co też pojawiły się sceny erotyczne, bardzo zmysłowe i obrazowe, ale zachowane w granicach dobrego smaku, zgrabnie wplątane w fabułę. Nie mniej mogło być to bardziej dynamiczne, bo w rzeczywistości niekiedy naprawdę ta lektura mi się dłużyła.

Motywy znane i popularne związane z romansem biurowym, do głównych można zaliczyć zakazany romans, enemies to lovers, ale też slowburn, bo na rozwój tej relacji trzeba nico poczekać. Jeśli chodzi o bohaterów byli ok, zarówno zadziorni, jak i zagubieni we własnych uczuciach, wzajemnie się uzupełniali i można było ich polubić, choć przy niektórych sytuacjach ja chciałam nimi mocno wstrząsnąć.

Lektura napisana w bardzo dobrym stylu, czyta się ją dobrze, i nawet pomimo przeciągania fabuły nawet dość szybko. Jak ktoś zna twórczość autorki, może być podobnie jak ja nieco rozczarowany tym, że jej romanse biurowe są tak podobne i tak przewidywalne, ale jak ktoś sięgnie po jej twórczość po raz pierwszy nie powinien się zawieść, bo to historia przy której można się dobrze bawić. Fajna lektura na lato.

Informacje dodatkowe o Biurowy tyran:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-07-21
Tytuł oryginału: Office Grump
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Marcin Machnik
Dodał/a opinię: olilovesbooks2

Zobacz opinie o książce Biurowy tyran

Kup książkę Biurowy tyran

Bohater niedoskonały
Nicole Snow0
Okładka ksiązki - Bohater niedoskonały

W Seattle nic jej już nie trzymało. Straciła narzeczonego, najlepszą przyjaciółkę, pracę i dodatkowe zajęcie, które było jej pasją. Pewnego dnia Haley...