Okładka książki - Błoto

Błoto

"Błoto" Hilary Jordan
Laura jest nauczycielką i starą panną, która poznaje Henrego McAllena, ta znajomość budzi jej uśpione marzenia na posiadanie rodziny. Przyzwyczajona do wygód Laura (do bieżącej wody, łazienki, prądu) wyjeżdża z mężem na farmę do Delty Missisipi by uprawiać bawełnę, po dotarciu na miejsce okazuje się że to istny koszmar. Musi zamieszkać w zrujnowanym domu( który nie powinien nosić takiej nazwy) bez wody, prądu, jakichkolwiek wygód, pośrodku niczego, gdzie króluje pył i błoto. Kiedy pada deszcz woda zalewa most i odcina rodzinę od jakiejkolwiek cywilizacji. Laura musi się z tym wszystkim zmierzyć no i do tego jeszcze z teściem obleśnym, złośliwym dziadem, który uprzykrza życie na każdym kroku. Laura od pierwszych godzin w nowym domu jest nieporadna, z pomocą przychodzi Florence Jordan żona dzierżawcy, gdyby się nie zgodziła pomóc ,mogli by stracić córki.
,, Błoto,,to książka o amerykańskim rasizmie, o segregacji rasowej, o Ku Klux Klanie który nadal się pojawia. Do domu wracają po wojnie Jamie młodszy brat Henrego, który był pilotem bombowca i Ronsel syn dzierżawców Florence i Hapa Jacksonów, który był kierowcą czołgu z elitarnej jednostki czarnoskórych chłopców. Jamie i Ronsel się rozumieją, razem brali udział na wojnie,widzieli niejedno, choć dzieli ich kolor skóry, łączy ich tak jakby przyjaźń, znajomość która pozwala na rozmawianie, picie w tajemnicy przed swoimi rodzinami. Bo rozłam czarny-biały jest nadal bardzo wyraźny. Tak wyraźny że dochodzi do tragedii gdzie obie rodziny coś tracą.
Książka ma rewelacyjnego narratora,a mianowicie są to sami bohaterowie, dzięki temu poznajemy ich osobiste spojrzenie na świat i wydarzenia które się rozgrywają wokół nich. Dowiadujemy się o marzeniach Laury i jej uczuciach o jej bezradności; dowiadujemy się o bezgranicznej miłości Henrego do farmy o tym że rodzina jest na drugim miejscu; Papy który jest leniwym, wstrętnym dziadem; Jamie który jest zagubiony, przerażony i złamany przez wojnę; Florence która jest przede wszystkim oddaną żoną, troskliwą matką i jedyną akuszerką w okolicy; Hapa który pokłada za dużą ufność w Bogu; Ronsel który posmakował innego życia gdzie nikt go nie skreślił z powodu koloru skóry, który poznał białą kobietę i się z nią związał. Każdy z bohaterów opowiada nam o sobie sam.
Samo zakończenie książki podczas burzy i ulewy kiedy to bohaterowie zaznają bolesnych strat i podejmują decyzje które zmieniają ich życie. Mają też świadomość, że po deszczu zaświeci słońce i osuszy błoto, które nie jest tylko wszędobylskim brudem ale i brudem życia , duszy.
Tą książkę trzeba przeczytać obowiązkowo, poczuć ją, pomyśleć o tym wszystkim. Odpowiedzieć sobie na pytanie czy ten nasz świat naprawdę zmienił się na lepsze od tamtej pory.
Polecam

Informacje dodatkowe o Błoto: