Okładka książki - BUM! Wszystko, co musisz wiedzieć o chemii, żeby przeżyć kolejny dzień

BUM! Wszystko, co musisz wiedzieć o chemii, żeby przeżyć kolejny dzień

"BUM! Wszystko, co musisz wiedzieć o chemii, żeby przeżyć kolejny dzień" Wojciecha Orlińskiego to rewelacyjna książka, którą przeczytałam z wielką przyjemnością.

"Szkolnej chemii prawie nikt nie lubi, nawet osoby wybierające później związany z nią kierunek studiów."
Skoro tak twierdzi doktor chemii, to znaczy, że ja należę do mniejszości, bo bardzo lubiłam lekcje chemii w szkole. Myślę, że to w dużej mierze zasługa nauczyciela, który potrafił zaciekawić swoich uczniów różnego rodzaju doświadczeniami, więc niemal wszyscy lubili te zajęcia.
Aż zazdroszczę uczniom jednej z warszawskich szkół średnich, w której Wojciech Orliński jest nauczycielem. Oczywiście, dla mnie już zdecydowanie za późno na naukę, ale chciałabym, żeby moje wnuki też miały szczęście do dobrych wykładowców. Ta książka z pewnością im się przyda.

Nie jest to jednak książka tylko dla pasjonatów, chociaż od razu daje się zauważyć, że napisana jest przez nauczyciela, który z pasją dzieli się z nami swoją wiedzą. I nie jest to typowa wiedza podręcznikowa, która nie wszystkich do siebie zachęca. Z przymrużeniem oka i humorem dowiemy się wielu ciekawych rzeczy, których trudno szukać w szkolnych ławkach.
A dodatkowo lekturę umilają ciekawe ilustracje, taki sposób przekazywania wiedzy jest naprawdę znakomity. Okazało się, że ja jeszcze mimo upływu lat, coś tam jeszcze kojarzę z chemii, chociaż wydaje się, że nie jest ona nikomu do życia potrzebna, a przecież na co dzień mamy z nią do czynienia...

"Szkolna chemia przekazuje głównie wiedzę negatywną. Dowiadujemy się, że nie może istnieć kamień filozoficzny i że atom węgla może się połączyć z czterema atomami wodoru, ale z siedmioma czy dziewięcioma już nie. Pytanie: "Kiedy mi się to przyda w życiu?" jest właściwie całkiem zasadne."
Autor systematycznie przekazuje nam i pozwala zrozumieć różne chemiczne ciekawostki, a robi to w sposób, który możemy poznać tajniki chemii a nawet poczuć chemię do... chemii. Myślę, że nawet osoby, które miały problem z tym przedmiotem w szkole, chętnie przypomną sobie różne zagadnienia a uczniowie lepiej zrozumieją ten przedmiot i dowiedzą się wielu nowych rzeczy a może nawet zastosują niektóre jej aspekty w życiu codziennym, a już z pewnością będą się dobrze bawić w czasie lektury książki.
Mimo tego, że to książka popularnonaukowa, to czyta się ją lekko, niemal tak, jakby to była przygodowa powieść.
Czy chemia jest nam potrzebna na co dzień? Dlaczego kamień osadza się we wszystkich zbiornikach wody w naszych domach? Kto był pierwszym autorem podręcznika chemii? Po co jest nam potrzebna ta chemia?
Na te i na wiele, wiele innych (nawet wybuchowych) pytań odpowiedzi znajdziecie w tej książce.

Zdecydowanie polecam ją nie tylko uczniom, ale także rodzicom a nawet nauczycielom.

Bardzo dziękuję pani Bognie Piechockiej z PRart Media i Wydawnictwu ZNAK za egzemplarz recenzencki.

Informacje dodatkowe o BUM! Wszystko, co musisz wiedzieć o chemii, żeby przeżyć kolejny dzień:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-09-25
Kategoria: Popularnonaukowe
Dodał/a opinię: Myszka77

Tagi: Biografie i literatura faktu Popularyzacja nauki Chemia

Zobacz opinie o książce BUM! Wszystko, co musisz wiedzieć o chemii, żeby przeżyć kolejny dzień

Kup książkę BUM! Wszystko, co musisz wiedzieć o chemii, żeby przeżyć kolejny dzień

O ile szkolne matematyka czy fizyka przekazują nam wiedzę, która od razu ma gotowe praktyczne zastosowanie, o tyle z chemią tak nie jest.

Przez całe dekady bakelit był jedynym tworzywem sztucznym produkowanym masowo. Dziś wyszedł z mody, bo przede wszystkim jest drogi w wytwarzaniu, ale jeśli oglądamy stary film - taki sprzed II wojny światowej - a w tym filmie widzimy, jak bohater rozmawia przez telefon, włącza radioodbiornik i zapisuje coś wiecznym piórem, patrzymy zapewne na przedmioty wykonane z bakelitu.

Więcej cytatów z tej książki

Route 66 nie istnieje
Wojciech Orliński0
Okładka ksiązki - Route 66 nie istnieje

Route 66 nie istnieje? Wojciech Orliński przemierza legendarną drogę po wersach i w rytm klasycznej kompozycji Bobby’ego Troupa (Get Your Kicks...

Internet. Czas się bać
Wojciech Orliński0
Okładka ksiązki - Internet. Czas się bać

Internet wchłania i organizuje coraz większą część naszego życia, a zarazem nie ma dzisiaj drugiej dziedziny, której obraz w tak dużym stopniu opierałby...