Recenzja patronacka
Sięgając po "Chandra" wiedziałam, że nie będzie to „lekka” lektura do poduszki. I dokładnie to dostałam książkę, która nie tylko opowiada historię zaginięcia młodej kobiety we Wrocławiu, ale przede wszystkim zagląda głęboko pod powierzchnię ludzkiego umysłu. Tam, gdzie rodzą się lęki, poczucie winy, mechanizmy obronne i emocje, których nie potrafimy ani nazwać, ani uciszyć.
To kryminał psychologiczny w pełnym znaczeniu tego słowa. Zniknięcie staje się punktem wyjścia, pretekstem do rozpisania dużo szerszej opowieści o tym, że najgroźniejszym więzieniem bywa własna głowa. Autor prowadzi nas przez gęstą, momentami duszną atmosferę, w której nic nie jest czarno-białe, a odpowiedzi rodzą więcej pytań niż ulgę. Tu nie chodzi wyłącznie o „kto” i „dlaczego”, ale o „jak” jak bardzo przeszłość potrafi kształtować nasze decyzje, relacje i sposób patrzenia na świat.
Szczególnie mocno wybrzmiewa tu portret pokolenia lat dziewięćdziesiątych. Pokolenia wychowanego w cieniu niedopowiedzeń, emocjonalnych braków i schematów, które miały nie zostawić śladów, a jednak zostawiły głębokie rysy. "Chandra" pokazuje, jak dzieciństwo i wychowanie potrafią determinować dorosłe życie, jak niewypowiedziane traumy wracają w najmniej spodziewanym momencie i jak łatwo zgubić siebie, nawet nie zauważając, że drzwi klatki dawno się zamknęły.
Ogromnym atutem tej powieści jest jej psychologiczna wiarygodność. Emocje nie są tu dekoracją, a procesy zachodzące w bohaterach są niepokojąco prawdziwe. Czytając, miałam wrażenie, że nie obserwuję historii z bezpiecznego dystansu, lecz stoję bardzo blisko czasem zbyt blisko. To jedna z tych książek, które zmuszają do zatrzymania się i zadania sobie niewygodnych pytań: o granice wytrzymałości, o odpowiedzialność za własne emocje, o to, ile z przeszłości naprawdę nosimy w sobie.
Chcę też wyraźnie podkreślić, że jestem patronką tej książki. To dla mnie ważne i osobiste, bo "Chandra" reprezentuje dokładnie ten typ literatury, który cenię najbardziej odważny, nieoczywisty, psychologicznie pogłębiony i uczciwy wobec czytelnika. Bez tanich trików, bez prostych odpowiedzi.
To nie jest historia, którą się „połyka” i odkłada na półkę. To książka, która zostaje w głowie, rezonuje i prowokuje do rozmów o zdrowiu psychicznym, o dorastaniu, o tym, co z nami robią niewidzialne rany. Jeśli lubicie kryminały, które oprócz napięcia oferują refleksję i emocjonalną głębię, "Chandra" zdecydowanie zasługuje na Waszą uwagę.
A Wy wierzycie, że można uciec od własnej przeszłości, czy raczej zawsze nosimy ją ze sobą, tylko w różnych formach?
#Chandra #MieszkoSujak #kryminałpsychologiczny #patronat #polskikryminał #Wrocław #psychologia #trauma #pokolenie90 #zaginięcie #książkirecenzje #czytambopolskie #książkoweemocje
Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2025-12-16