Okładka książki - Christmas Wishlist

Christmas Wishlist

Nie jestem fanką świątecznych powieści, ale po tę sięgnęłam ze względu na Marcelinę, bo bardzo lubię jej twórczość i to jedna z tych autorek, których książki chcę mieć wszystkie. Książka to typowa komedia romantyczna z mocnym akcentem świątecznym i wieloma popularnymi motywami, które ja też bardzo lubię. Co fajne i wyjątkowe książka ma zielone strony, ma 24 rozdziały określające każdy kolejny grudniowy dzień przez co można ją traktować jak kalendarz adwentowy, ale u mnie jak to z takimi bywa, poszło wszytko za jednym zamachem.

Ginger kocha święta, zna wszystkie piosenki i filmy, a kiczowate swetry to jej znak rozpoznawczy. Dziewczyna od lat spędza grudzień wraz z rodziną przyjaciółki w Aspen, przez co rok w rok powtarzają te same świąteczne rytuały. W tym roku jednak coś się zmienia. Starszy brat przyjaciółki, w którym przez lata się podkochiwała spędzi ten czas razem z nimi. To właśnie Weston zabiera Ginger do Aspen, po drodze mężczyzna zauważa jak przyjaciółka siostry się zmieniła, a te zmiany mu się podobają. W ciągu trzech wspólnie spędzonych tygodni oboje zaczynają patrzeć na siebie inaczej, poddają się świątecznej magii, rozpoczynając swoją własną świąteczną historię miłosną.

Jak wiecie nie gustuję w komediach, ale zdarza mi się po nie sięgać, tak więc nieco się obawiałam tej książki. Zarówno przez tą komedię jak i ten świąteczny klimat, którym ta powieść tryska, i który widać na pierwszy rzut oka. Jednak nie było wcale ta źle jak się obawiałam. A ten świąteczny klimat gdzieś też się gubił, a dominował ten zimowy, łyżwy, narty, śnieg, itp. Akcenty świąteczne oczywiście też się pojawiły, jak dla mnie było ich wystarczająco, były też bardzo zabawne. Ogólnie cała powieść to jedna wielka komedia, nawet ten romans się w tym wszystkim gdzieś zapodział, bo nasi bohaterowie przez zdecydowaną większość czasu robią sobie nazłość, dogryzają sobie, starają się siebie unikać, do tego mamy całą masę spektakularnych wpadek i aferek z niczego, także dzieje się sporo, nie ma czasu na nudę a tą dójkę wariatów naprawdę można polubić. Nawet w momencie gdy te romantyczne wątki zaczynają wychodzić na przód, to nie ma co liczyć że uszczypliwości się skończą.

Marcelina połączyła w tej książce zimowy klimat, ze świąteczną atmosferą i romantyzmem, a nieco później nadała temu wszystkiemu pikanterii. Kto czytał inne książki od tej pani, powinien wiedzieć, że sceny erotyczne to ona umie pisać jak mało kto. Było mega gorąco, naprawdę można się rozgrzać nawet pomimo kilkustopniowego mrozu na zewnątrz, do tego było one bardzo obrazowe i zmysłowe, jak nie lubicie takich scen w szczegółach to musicie troszkę uważać, bo nasza parka za pozwoleniem autorki, idzie na całość. Oczywiście nie liczcie, że cały czas będzie słodko i przyjemnie, bo drama też jest choć jak dla mnie za słaba i za mało spektakularna, a potencjał był duży. Fanie Marceli wyszło tutaj pokazanie, ze życie nawet to książkowe to jednak nie komedia romantyczna i na wymyślnych planach można się przejechać.

Choć to nie do końca moje klimaty to bawiłam się przednio. Było zabawnie, przyjemnie, gorąco momentami dramatycznie, ale też naturalnie. To zdecydowane lektura dla fanów lekkich powieści, komediowych i świątecznych. Moim zdaniem to raczej bardziej zimowa powieść ze świątecznym akcentem niż taka typowo świąteczna, więc można się nią cieszyć przez całą te mroźną porę roku. To nie będzie moja ulubiona powieść od autorki, jednak zdecydowanie warto się na nią skusić, zaś samo wydanie sprawia, że idealnie może się nadać na mikołajkowy czy świąteczny prezent.

Informacje dodatkowe o Christmas Wishlist:

Kup książkę Christmas Wishlist

Sail Away
Marcelina Bobeł0
Okładka ksiązki - Sail Away

Zmanierowana Zołza, stroniący od uczuć Gbur i trzydzieści dni na pokładzie luksusowego statku. To nie może się udać. Prawda? Harper Bennett nie spodziewała...

Take a chance on me
Marcelina Bobeł0
Okładka ksiązki - Take a chance on me

Oni jeszcze nie wiedzą, że to jedno przypadkowe spotkanie zmieni ich życie. Lauren Harris jest młodą, pełną pasji właścicielką luksusowego sklepu z winami...