Jeśli ktoś sięga po tę książkę oczekując burzliwego romansu będzie rozczarowany. Nie ma tam też nic ckliwego, nic wymuszonego.
Cóż więc zawiera?
Miłość. Po prostu miłość. Prawdziwą i wieczną. Tak niewyobrażalną, że aż boli.
Jest Franceska Johnson - jak sama mówi: żona farmera na pełnym etacie, nie o takim życiu marzyła jako dziewczyna.
Jest Robert Kincaid - fotoreporter, człowiek, który nigdzie nie zatrzymuje się na dłużej.
I jest most - Most Rosemana, który ich połączył i stał się symbolem ich miłości.
Wystarczyło cztery dni. Najpiękniejsze i niepowtarzalne w życiu naszych bohaterów.
Po latach Robert pisze do Franceski:
"Teraz stało się dla mnie zupełnie jasne, że już od bardzo dawna dążyłem w twoją stronę, a ty w moją...
Przez wszystkie te lata, przez całe nasze życie szliśmy ku sobie..."
Czyż jest coś piękniejszego niż miłość?
Tylko ten, kto kochał naprawdę zna odpowiedź na to pytanie. Tylko ten, kto poznał co znaczy kochać choćby chwilę, a potem wspominać i tęsknić przez resztę życia, tylko ten, kto kochał miłością niemożliwą zrozumie głębię i istotę tej historii.
Miłość nie zna czasu, nie zna wieku. Przychodzi znienacka, zmienia nasz sposób myślenia, otwiera oczy i pozwala dostrzec co piękne, co ważne. Budzi nas z marazmu i pozwala "żyć pełnią życia".
Informacje dodatkowe o Co się wydarzyło w Madison County:
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka