Dinozaury pomimo tego, że żyły dawno, dawno temu to nadal są świetnym tematem do rozmów i domysłów, a współczesna nauka dostarcza nam wielu ciekawych faktów o tych wielkich stworzeniach.
Dinozaury i wielkie ssaki to książka, która przekazuje nam ogrom wiedzy nie tylko o tych zwierzętach, ale też o całej erze mezozoicznej i kenozoicznej, o faunie i florze, która wtedy występowała i o wszystkim innym z tamtych lat. Dla mnie ta książka jest jak encyklopedia, każdy rozdział to jeden okres Trias, Jura, Kreda, Paleogen, Neogen i Czwartorzęd i w każdym mamy po kilka zagadnień. Wszystko jest świetnie podzielone, łatwo się we wszystkim odnaleźć, mamy ciekawe tabele, piękne obrazki, ważne informacje napisane pogrubioną czcionką, są schematy oraz wstawki z wytłumaczeniami różnych terminów z tekstu.
Tak naprawdę o dinozaurach wiem nie wiele i jakoś nigdy specjalnie się nimi nie interesowałam, chociaż nie daleko mamy świetny JuraPark, który już zwiedziliśmy kilka razy. Dinozaury to niesamowite stworzenia i to wszystko mamy opisane w tej książce, były one bardzo różne, mięsożerne i roślinożerne, małe i duże, te co miały długą i szyję i takie grubsze, które miały bardzo krótką, były dinozaury wodne, lądowe i takie co potrafiły latać, także podział był dość spory.
Polecam tę książkę każdemu, ponieważ ona rozbudza ciekawość i absolutnie nie trzeba jej czytać od deski do deski tylko skupić się na interesujących nas fragmentach, można też skupić się tylko na obrazkach i kiedy któryś wyjątkowo zaciekawi dziecko to wtedy zacząć mu czytać o tym dinozaurze. Na pewno zabawy przy niej jest na długie godziny i każdy znajdzie w niej coś dla siebie zarówno fan dinozaurów, jak i osoba, która do tej pory nie była nimi zainteresowana, będzie również idealna dla małego, a także dużego czytelnika.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2022-10-26
Karolina Radlak
Czy zanim pojawiły się dinozaury,na świecie działo się coś ciekawego?Oczywiście! I przeczytacie o tym w tej kisiążce. To porywająca, pełna faktów i ciekawostek...