Okładka książki - Do zobaczenia jutro

Do zobaczenia jutro

Nie sięgam często po książki tego gatunku. Mogłabym policzyć na palcach jednej ręki historie tego typu, które miałam okazję poznać. Do lektury "Do zobaczenia jutro" Kingi Boruczkowskiej skłonił mnie dźwięk z TikToka - tak, dobrze przeczytaliście, dźwięk z TikToka. Nigdy bym nie przypuszczała, że aplikacja ta zainspiruje mnie do sięgnięcia po książkę. Czy żałuję? Przeczytajcie sami.
Książka napisana jest lekkim, przyjemnym językiem, dzięki czemu czyta się ją błyskawicznie. Fabuła stworzona przez autorkę jest nie tylko niezwykle ciekawa, ale i poruszająca. Historia dziewczyny, która w szkolnej strzelaninie traci swoją siostrę bliźniaczkę, to temat trudny i bolesny. Zwłaszcza gdy dziewczyna zamyka się w sobie, nie chce rozmawiać i sprawia wrażenie, jakby straciła wszelką wolę życia. Czy nowy terapeuta zdoła coś zmienić? Czy uda mu się nawiązać z nią kontakt? Przekonacie się, sięgając po tę lekturę, ale już teraz mogę powiedzieć, że wino, czekolada i chusteczki to niezbędne wyposażenie czytelnika.
Autorka stworzyła historię, w której warstwa emocjonalna odgrywa kluczową rolę i jest mistrzowsko wykreowana. To książka, która porusza trudne tematy, ukazując zarówno proces żałoby, jak i powolnego zdrowienia. Uświadamia nam, że za milczeniem młodej dziewczyny może kryć się niewyobrażalny ból i cierpienie, często niezauważane przez otoczenie. Kinga Boruczkowska nie traktuje powierzchownie poruszanych kwestii, co stanowi ogromny atut tej pozycji.
Oprócz tego, że jest to książka o stracie i cierpieniu, to również opowieść o miłości - trudnej i zakazanej. Motywy age gap i slow burn są poprowadzone znakomicie. Wyraźnie widać narastające napięcie między bohaterami, a uczucie rozwija się stopniowo, subtelnie. Dodatkowo, autorka wprowadza element tajemnicy - pewne kwestie pozostawia niedopowiedziane, ale uważny czytelnik potrafi wyczytać je między wierszami. Czy moje przypuszczenia co do dalszego rozwoju wydarzeń okażą się słuszne? Nie wiem, ale mam pewne podejrzenia. Zobaczymy, czy miałam rację.
Akcja książki trzyma w napięciu, a zakończenie... cóż, roztrzaskało moje serce na kawałki. Autorko, błagam, drugi tom jest mi potrzebny na już!
Kreacja bohaterów zasługuje na uznanie - są oni realni, wielowymiarowi, a ich przemiany zachodzące w trakcie historii są wyraźnie widoczne. Bohaterowie wzbudzili moją ogromną sympatię i mam szczerą nadzieję, że zakończenie to tylko zły sen, a autorka nie postąpi tak okrutnie wobec głównej bohaterki.
Podsumowując, gorąco polecam Wam tę książkę, zwłaszcza jeśli potrzebujecie solidnie się wypłakać. To idealna lektura na takie chwile. Łzy gwarantowane, ale nie przyjmuję reklamacji po przeczytaniu zakończenia.

Informacje dodatkowe o Do zobaczenia jutro:

Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2024-06-19
Dodał/a opinię: Magdalena Tomczyk

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 16 years

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Do zobaczenia jutro

Kup książkę Do zobaczenia jutro

Nie myśląc o jutrze
Kinga Boruczkowska0
Okładka ksiązki - Nie myśląc o jutrze

TA HISTORIA NIEUBŁAGANIE ZBLIŻA SIĘ DO KOŃCA, KTÓRY WYWRÓCI WASZ ŚWIAT DO GÓRY NOGAMI. Kiedy życie Leah wreszcie zaczęło się układać, los po raz...