„Do zobaczenia jutro” Kingi Boruczkowskiej to powieść z gatunku literatury młodzieżowej, po którą sięgnęłam nie mając wobec niej większych oczekiwań, a wręcz byłam przepełniona obawami. Powieść porusza bardzo ważny temat i nie byłam pewna czy zdołam przez nią przebrnąć. Ku mojemu zaskoczeniu – książka okazała się lekturą angażującą i poruszającą.
Choć uważam, że z tego typu literatury już dawno wyrosłam, powieść czytało mi się bardzo dobrze. Niewątpliwie wpływ na to miał sprawny, przystępny i momentami wręcz sugestywny język autorki. Warstwa stylistyczna – poza nielicznymi zgrzytami w dialogach, które momentami wydawały się przesadzone lub sztuczne – stoi na wysokim poziomie.
Główna bohaterka, Leah wzbudzała we mnie mieszane uczucia. Bywała irytująca, czasem trudna do zrozumienia, jednak jej postać została wiarygodnie skonstruowana – jako osoba doświadczona traumą, poszukująca sensu i próbująca poradzić sobie z ogromnym bólem. Autorce udało się oddać skomplikowaną emocjonalność młodego człowieka, nie uciekając przy tym w uproszczenia. Szczególnie doceniam to, jak w nieoczywisty sposób pokazuje ludzkie słabości, błędy i niejednoznaczność moralną. To powieść, która nie ocenia, a raczej zmusza do refleksji.
Mimo kilku niedociągnięć „Do zobaczenia jutro” uważam za wartościową książkę – zwłaszcza w temacie, który porusza. To opowieść o stracie i o trudnej, nieoczywistej drodze radzenia sobie z żałobą. Trauma, z którą zmaga się główna bohaterka, jest tu przedstawiona z wyczuciem i konsekwencją – nie stanowi jedynie tła, ale pozostaje osią całej narracji.
Nie potrafię jednak jednoznacznie ocenić, na ile książka może przemówić do nastoletniego czytelnika – momentami miałam wrażenie, że to bardziej literatura o młodych ludziach niż dla nich. Być może wynika to z faktu, że dziś patrzę na tego typu historie z dystansu i większą dojrzałością emocjonalną. Z pewnością jednak jest to książka, którą warto poznać – niezależnie od wieku.
Z ciekawości sięgnę po kontynuację.
Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2024-06-19
Roksana
TA HISTORIA NIEUBŁAGANIE ZBLIŻA SIĘ DO KOŃCA, KTÓRY WYWRÓCI WASZ ŚWIAT DO GÓRY NOGAMI. Kiedy życie Leah wreszcie zaczęło się układać, los po raz...