Książka "Dobranoc, słonko" porusza niezwykle ciężki i trudny temat. Problem bolesny i tragiczny, problem molestowania seksualnego w rodzinie.
Historia Gabi jest smutna i ciężka. Autorka krok po kroku opisuje swoje traumatyczne przeżycia z dzieciństwa, które odbiły piętno na jej dalszym życiu. Pokazuje dziecięcy strach, cierpienie i niemoc. Książka jest w jakiś sposób wołaniem o pomoc, o zwrócenie uwagi na tego typu problemy. Pokazuje nam że taki dramat może się toczyć obok każdego z nas. Uświadamia nam że nie można przechodzić obojętnie obok cierpienia ludzkiego, obok cierpienia dziecka.
Czytając książkę wciąż nie mogłam się nadziwić że sprawcy takich czynów, pozostają bezkarni, że nikt nie zauważył przez jaki dramat przechodzi mała Gabi. Dlaczego nikt nie zareagował? A co z matką? Czy tylko udawała że nie widzi tego co się dzieje dookoła niej, przyzwalając na to? Książka brutalna i smutna. Dogłębnie wstrząsająca. Poruszająca serce i duszę. Warta by po nią sięgnąć i zastanowić się przez chwilę.
Informacje dodatkowe o Dobranoc, słonko:
Wydawnictwo: Ossolineum
Data wydania: 2004 (data przybliżona)
Kategoria: Dla młodzieży
978-83-04-04698-6