Jedenastoletnia Nadia zostaje porwana z przyczepy kempingowej przez pewnego młodego mężczyznę, który wywozi ją w góry. Poszukiwania dziewczynki nie przynoszą rezultatu. Nadia, skazana na życie z porywaczem z dala od cywilizacji, usiłuje poznać jego sekrety i zrozumieć, dlaczego wybrał właśnie ją. Mija wiele lat, uprowadzenie Nadii nadal pozostaje nierozwiązaną zagadką. Jednak pewnego dnia pewna młoda kobieta na górskiej drodze prosi o pomoc, co staje się przełomem w sprawie.
Książka wciągnęła mnie od pierwszych stron. Historię poznajemy z perspektywy Nadii w pierwszoosobowej narracji, która przerywana jest rozdziałami, w których poznajemy także Jakuba, porywacza dziewczynki. Nadia mimo jedenastu lat jest dojrzała, a sytuacja, w której się znalazła, zmusza ją do szybkiego dorośnięcia. Naprawdę ciekawą postacią jest tutaj Jakub - młody mężczyzna, który uprowadza dziewczynkę. Jego motyw, choć z początku niejasny, z czasem zostaje ujawniony i naprawdę może zaskoczyć.
Mamy tu także górską scenerię i specyficzny górski klimat, który naprawdę sprawia, że da się „poczuć” miejsca, w których rozgrywa się większość akcji książki. Książka naprawdę wciąga i czyta się szybko. Polecam.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2021-10-07
Ashka
Kontynuacja losów bohaterów powieści "Dziewczyna z gór. Tropy" i "Dziewczyna z gór. Śniegi". Jakub w ciężkim stanie zostaje aresztowany w zimowych ukraińskich...