Poznajcie nastoletniego Natana. Zwykłego chłopaka ze zwykłymi problemami. Ojca widział tylko raz w życiu, jego matka nie żyje, a rodzina oddała go do niewoli. Jego dziewczyna zaginęła, a on zaczyna zdawać sobie sprawę, że chyba czuje coś do swojego przyjaciela Gabriela. O czymś zapomniałam? A tak, Natan nie jest zwykłym chłopcem, a świat w którym żyje nie jest normalny. Ludzie dzielą się na 3 grupy. Amagowie, prości homo sapiens. Czarodzieje i wróżki to istoty posługujące się białą magią, oraz ich przeciwieństwo źli czarownicy i czarownice. Natan nie należy do żadnej z grup. Jest półkodem, czarnym i białym, czarodziejem i czarownikiem. Ani jednym ani drugim. Jest wybrykiem, który nie powinien istnieć. Jednak żyje. Biali magowie trzymają go przy życiu, ale tylko do czasu aż wykona zadanie Natan nie zamierza jednak słuchać się ich woli. Odzyskał wolność i już nigdy jej nie straci.
Przez przypadek sięgnęłam po drugą część serii, zamiast po pierwszą. Głupi błąd zakręconej książkoholiczki. Nieznajomość pierwszego tomu nie przeszkodziła mi jednak w poznaniu tej części. Książka wchłonęła mnie już od pierwszych stron. Są w niej elementy, które uwielbiam. Walka dobra ze złem, choć tym złem okazują się być biali magowie, mili i dobrzy czarodzieje oraz wróżki. Mamy nastolatka, który gubi się w łasnych uczuciach i walczy ze swym wewnętrznym zwierzęciem.
Jednym słowem idealna historia dla każdego fana fantastyki.
Informacje dodatkowe o Dzika krew:
Wydawnictwo: Uroboros