Od pewnego czasu zaczęły mnie interesować siostry Bronte, i co za tym idzie ich utwory. Postanowiłam więc przeczytać jak najwięcej książek ich autorstwa. Pierwsza w kolejce była "Jane Eyre" Charlotte Bronte. Powieść niezwykła, opowiada o małej, nieładnej dziewczynie, która nie miała zbyt szczęśliwego dzieciństwa. Odrzucona i niekochana nie miała zbyt obszernego pojęcia o miłości. Jej spokojnie i uporządkowane życie diametralnie się zmienia, gdy poznaje swojego nowego chlebodawce. Uważam, że książka mimo tego, że do współczesnych nie należy, ma charakter ponadczasowy i uniwersalny. W pewnym sensie może się też odnosić do współczesności. Czytając ją zastanawiałam się nad charakterem autorki. Czy była ona podobna do swojej bohaterki? Możliwe, że ona również nie grzeszyła urodą i postanowiła napisać książkę, która udowodni, że nawet niezbyt urodziwe kobiety mogą osiągnąć w życiu szczęście i odnaleźć prawdziwą miłość. Ale nie wierze, żeby charakter Jane i Charlotte był zupełnie inny. Osobowość Jane jest zbyt realistycznie zarysowana, zbyt precyzyjnie opowiedziana. Autorka po prostu musiała się na kimś wzorować. Ciekawi mnie też tytuł: "Dziwne losy Jane Eyre". Losy Jane z pewnością były niezwykłe i rzadko spotykane, ale czy dziwne? Nie nazwałabym ich takimi. Może chodzi o całokształt i historie innych bohaterów, bo ten przymiotnik zdecydowanie bardziej pasuję mi do losów pana Rochestera. Niektórzy uważają styl pisania Charlotte za "sztywny", ale mi tę książkę czytało się rewelacyjnie, na pewno jeszcze kiedyś do niej powrócę.
Informacje dodatkowe o Dziwne losy Jane Eyre:
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2009 (data przybliżona)
978-83-7648-083-1
Tytuł oryginału: Jane Eyre