Okładka książki - Fake Dates

Fake Dates

Recenzja „Fake dates and mooncakes”
„Wpatruje się w nasz odbicia, pozwalam sobie marzyć, że to nie blichtr i przepych go definiują. Że jego świat leży znacznie bliżej mojego, niż dotąd sądziłem, i że mógłbym się w nim czuć równie wygodnie jak w jego koszuli Burberry”
„Fake dates and mooncakes” to powieść wydana w 2023r. A jej autorką jest Sher Lee. Ta azjatycka pisarka mieszka w Singapurze i kocha xiao long bao czyli chińskie pierożki. Książka „Fake dates and mooncakes” to jej debiut.
Dylan Tang to młody chłopak, który każdą wolną chwilę poświęca na pomoc ciotce w jej barze. Sam nie ma za wielu hobby, ale kocha piec, dlatego marzy o dostaniu się do konkursu pieczenia księżycowych ciasteczek, a wygrana w nim była by dla niego i przede wszystkim dla ciotki wielką pomocą. Puki co muszą sobie radzić, pracując w barze serwując każdemu cudowne jedzenie. Gdy pewnego dnia ich dostawca nie może dowieść dostawy, Dylan przejmuje jego rolę. Na jego nieszczęście trafia na niezadowolonego klienta, jednak to nie on zapada chłopakowi w pamięci. Theo jest młodym wyrzeźbionym młodzieńcem i gdy jego towarzysz daje Dylanowi niezłą bure, Theo staje przed nim jedynie w bokserkach od Armaniego. Tak zaczyna się znajomość dwóch tak odmiennych od siebie chłopaków, tak różnych , że ich relacja wydaje się być niemożliwa.
„Fake dates and mooncakes” to książka przesympatyczna i urocza. Myślę, że spodoba się każdemu kto uwielbia lekkie powieści. Myślę, że jest to również super pozycja na zastój czytelniczy. Jest mało wymagająca, czyta się ją jednym tchem, a relacja jaka się buduje między chłopakami może ogrzać każdego. Kolejnym istotną rzeczą jest fakt, że książka posiada kilka różnych wątków, nie jest to tylko historia poznania się dwóch chłopaków. Świetna książka.

Informacje dodatkowe o Fake Dates:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie