Pisarz, który bierze na warsztat wielkie nazwiska Czartoryskich i Branickich, o których słyszał każdy Polak, podejmuje duże ryzyko, bo każdy ma już wyrobione zdanie na temat dawnej arystokracji. Jednak autorka poradziła sobie z tym wyzwaniem i w bardzo ciekawy sposób podeszła do tematu, umieściła akcje swojej powieści nie w pałacach, a we współczesnym, nowoczesnym świecie, dworskie spiski zamieniła w bezwzględną grę o wpływy, zaś piękno Pienin to dodatkowy atut powieści.
W Bystrej nad Dunajcem od lat ścierają się dwa potężne rody, to starcie tradycji z nowoczesnym bezwzględnym biznesem, to brutalna gra o milionowe inwestycje, wpływy i tłumy turystów, zaczyna się walka w której wszystkie chwyty są dozwolone.
W opowieści bardzo dobrze ukazany jest klimat małej miejscowości, gdzie każdy każdego zna i wszystko o nim wie, a dawne sąsiedzkie zatargi są przekazywana z pokolenia na pokolenie. Pisarka idealnie oddała tę gęstą atmosferę Bystrej nad Dunajcem co dodało wiarygodności powieści.
Autorka ma lekkie pióro, a na szczególną uwagę zasługują dialogi, które są błyskotliwe i pełne ciętych ripost, są docinki, żarty, które momentami powodują wybuchy śmiechu.
Jeśli chcecie się dowiedzieć, jak potoczy się walka o wielkie pieniądze w Bystrej nad Dunajem to koniecznie zajrzyjcie do książki, a ja już teraz z niecierpliwością czekam na kolejny tom.
Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2026-03-24
pesciorka
Plan Kornelii na najbliższy czas wygląda następująco: Wyprowadzić się z mieszkania (w którym przyłapała chłopaka na zdradzie). Nauczyć się radzić sobie...