Okładka książki - Furia psychopaty

Furia psychopaty

*współpraca reklamowa z Dianą Jemielitą i Wydawnictwem EditioRed*

Zauważyłam, że finałowe tomy dylogii przeważnie podobają mi się bardziej niż te pierwsze, tutaj też tak było, a książka całkowicie mnie pochłonęła, mam wrażenie że czytałam ją na kilku wdechach, bo to, że przeczytałam ją za jednym zamachem, już chyba nikogo nie dziwi. Romans z elementami darka, erotyka ale też z trudnymi tematami, no i oczywiście w końcu też pojawia się pełne psychopatyczne oblicze Michaela.

Julii udało się uwolnić, chociaż to nie przyniosło jej wymarzonego spokoju. Dziewczyna jest do głębi zraniona przez mężczyznę, który zaczął dla niej wiele znaczyć, co więcej zmuszona jest do ukrywania się. Zdeterminowana by przetrwać zaczyna pracować i powoli z czasem wychodzić na prostą, choć strach zmusza ją do bycia czujną. W jej życiu też niespodziewanie pojawia się Raphael, który ma dla niej propozycję, którą dziewczyna musi poważnie przemyśleć. Jednocześnie Michael nie zamierza odpuścić, a gdy wpada na jej trop jest nie do zatrzymania, tylko sam nie do końca jest pewny dlaczego Julia jest dla niego tak ważna.

Miałam duże oczekiwania, pierwszy tom zostawił wiele otwartych kwestii, których rozwinięcia byłam ogromnie ciekawa, a autorka mnie tutaj nie zawiodła, krok po kroku rozwijała stare wątki, ale też wprowadzała nowe, które czasami stawiały całą fabułę niemal na głowie. Początek był w miarę lekki, ale też pełny konkretów, stanowi idealne wprowadzenie do powieści. Później już zaczyna rusza machina kolejnych wydarzeń, dzieje się dużo i jest mocno, intensywnie, emocjonująco i nie ma chwili na zaczerpnięcie oddechu. Autorka tutaj poszalała z wątkami, wprowadziła delikatny motyw trójkąta miłosnego, do tego fakedating, motywy straty, choroby, ukrytej tożsamości, od strony mafijnej też dzieje się całkiem sporo, poruszona zostaje tematyka handlu ludźmi, przekręty, zemsta, pojawia się też dawka brutalności, choć raczej zachowana w ryzach.

Do połowy książka przepełniona jest akcją, niepewnością i masą zwrotów akcji. Akcja jest tam wartka i dynamiczna, nie ma czasu na nudę. W końcu jestem też usatysfakcjonowana motywem psychopaty, bo Michael tutaj pokazał chyba całego siebie, każdą swoją twarz i to do czego jest zdolny. Druga połowa jest już nieco spokojniejsza w akcji, ale z kolei dużo bardziej skomplikowana, emocjonalna i powiedziałabym że trudna. Autorka w tej drugiej połowie łamie serca, łzy zaczynają się kręcić w oczach, a towarzysząca niepewność i widmo zagrożenia sprawiają, że emocje i napięcie sięgają zenitu. Niemal do samego końca nie jesteśmy pewni jak to wszytko się skończy. Zakończenie jest efektywne takie jak lubię i w pełni mnie satysfakcjonuje.

Fabuła książki przeszła moje oczekiwania, spodziewałam się uzyskania odpowiedzi, dokończenia otwartych wątków i oczywiście kilku nowych wątków, które musiały się pojawić, ale to co Diana tutaj wyczynia nie raz mnie zaskoczyło, ale za to totalnie oczarowało i w pełni kupiło. Książka bardzo mi się podobała i szczerze żałuję, że to już koniec. Jak wiecie bardzo lubię się czepiać o szczegóły, ale zdarzają się książki takie jak ta, że po pierwsze nie chcę, a po drugie nie mam czego się uczepić i mogę tylko chwalić. Do lektury szczerze zachęcam, to dylogia, także sugeruję zacząć czytać od początku, choć myślę że bez znajomości pierwszego tomu też będzie się można połapać w fabule, ale poznanie wszystkiego krok po kroku naprawdę powinno sprawić frajdę każdemu. Ja dodaję do ulubionych i polecam.

Informacje dodatkowe o Furia psychopaty:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-08-06
Kategoria: b.d
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: olilovesbooks2

Zobacz opinie o książce Furia psychopaty

Kup książkę Furia psychopaty

Bezduszny psychopata
Diana Jemielita0
Okładka ksiązki - Bezduszny psychopata

Dwudziestodwuletnia Julia Brown wychowywała się w rodzinie na pierwszy rzut oka idealnej. Duży dom z basenem i ochroniarzami, troskliwa matka, starszy...