Okładka książki - Golden Boys

Golden Boys

„Golden Boys” to pełna ciepła, wciągająca opowieść o przyjaźni, dojrzewaniu i poszukiwaniu własnej tożsamości. Książka skupia się na losach czterech wyjątkowych queerowych chłopaków: Gabriela, Reese’a, Sala i Heatha, których, mimo że są tak od siebie różni, połączyły przyjaźń i wielkie marzenia. W trakcie wakacji przed ostatnią klasą liceum każdy z nich wyrusza w inną stronę, by przeżyć swoją wielką przygodę i odkryć, jak lato oraz czas spędzony osobno wpłyną na ich przyjaźń. Każdy z bohaterów ma własną, unikalną ścieżkę do przejścia w czasie wakacji. Reese uczy się projektowania graficznego w Paryżu, Gabriel zostaje wolontariuszem w Bostonie, Sal odbywa staż na Kapitolu, a Heath pomaga ciotce w salonie z automatami do gry na Florydzie. Różnorodność ich doświadczeń i miejsc, do których się udają, tworzy fascynujący obraz świata młodych ludzi, stawiających czoła wyzwaniom dorosłego życia.

Gabriel, Reese, Sal i Heath są mieszkańcami niewielkiego miasteczka, a ich przyjaźń jest jednym z najważniejszych elementów opowieści. Autor zręcznie ukazuje dynamikę ich relacji, a także różnorodność ich charakterów, marzeń i tożsamości. Wszyscy są queer, co dodaje dodatkową warstwę do opowieści, eksplorując różnorodność i wspólnotę LGBTQ+. Niezwykle trafnie są w powieści ukazane trudności związane z wchodzeniem w dorosłość, podejmowaniem życiowych decyzji i poszukiwaniem własnej tożsamości. Bohaterowie muszą zmierzyć się z wyzwaniami, błędami i z radościami, które niesie ze sobą odkrywanie świata. Autor przedstawia realistyczne obrazy ich przemyśleń, obaw i marzeń, co sprawia, że czytelnik łatwo się z nimi utożsamia.

Powieść porusza tematy związane z miłością i złożonością emocji towarzyszących zakochaniu, zwłaszcza w sytuacji, gdy obiektem uczuć jest najlepszy przyjaciel. Autor zręcznie eksploruje subtelności tych relacji, ukazując, jak różne interpretacje uczuć mogą prowadzić do skomplikowanych sytuacji. Jednym z mocnych punktów książki jest wielowymiarowość bohaterów. Każdy z nich jest starannie wykreowany, z własnymi celami, troskami i sposobem postrzegania świata. Autor stworzył postaci, które ewoluują w miarę rozwoju fabuły, co sprawia, że wypadają autentycznie i przekonująco.

„Golden Boys” to nie tylko opowieść o przyjaźni i dojrzewaniu, ale też o różnorodności, akceptacji i pozytywnym podejściu do queerowej tożsamości. Powieść przekazuje ważne przesłanie o tym, jak istotne jest wsparcie i zrozumienie w procesie poszukiwania własnej drogi życiowej. Stamper zgrabnie porusza się między różnymi wątkami, tworząc spójną całość. Jego styl pisania jest przystępny, a narracja prowadzi czytelnika przez emocjonalną podróż, pełną śmiechu, wzruszeń i refleksji.

„Golden Boys” to lektura, która może poruszyć i zainspirować młodych czytelników oraz każdego, kto szuka głębszych przemyśleń na temat przyjaźni, miłości i odkrywania własnej tożsamości. Serdecznie polecam!

Informacje dodatkowe o Golden Boys:

Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2023-03-08
Tytuł oryginału: Golden Boys
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: Opowieści o uczuciach dla dzieci i młodzieży

Zobacz opinie o książce Golden Boys

Kup książkę Golden Boys

Gravity of Us
Phil Stamper0
Okładka ksiązki - Gravity of Us

Cal myślał, że ma wszystko pod kontrolą - już dawno zaplanował swoją przyszłość w najdrobniejszych szczegółach. Chce zostać dziennikarzem. Jego vlog na...

Afterglow
Phil Stamper0
Okładka ksiązki - Afterglow

Po wakacjach, które odmieniły ich życie, czwórka przyjaciół jest wreszcie gotowa na ostatnią klasę. Gabriel jest podekscytowany założeniem w szkole pierwszej...