Okładka książki - Hulia. Nieidealni

Hulia. Nieidealni

Julia Aremowicz, zwana przez mamę Hulią, na część Julio Iglesiasa, którego piosenki uwielbiała śpiewać z córką, studentka architektury wnętrz na wrocławskiej uczelni i pasjonatka fotografii. Wraz z siostrą Dorotą nie miały łatwego dzieciństwa. Były malutkie, kiedy ich rodzice zginęli w wypadku samochodowym jadąc na bal sylwestrowy, i choć miały rodzinę, trafiły do domu dziecka. Ich babka Amelia, bogata warszawska arystokratka nigdy nie pogodziła się z faktem, iż syn ożenił się z pokojówką i wyprowadził do Kotliny Kłodzkiej. Po ich śmierci zadbała, by ukryć, jak zginął, że był żonaty i miał córki. Zastraszyła dziewczyny, by nie kontaktowały się z rodziną i nie domagały spadku, który odziedziczyła po nim jego siostra. Po opuszczeniu domu dziecka i rozpoczęciu studiów, młoda skryta, nieśmiała, skromna, rozważna, odpowiedzialna i twardo stąpająca po ziemi dziewczyna, by zająć się siostrą wynajęła dla nich mieszkanie i podjęła pracę kelnerki/tancerki w Clubie Pole Dance. Jedyną osobą, na którą zawsze mogła liczyć był jej przyjaciel Emil. Przypadkiem razem z Doris trafiły do domu Alexandra Demskiego - właściciela firmy projektowej, który właśnie wrócił na stałe do Polski z Los Angeles. To przypadkowe spotkanie, a potem namiętna noc, która nie zakończyła się tak, jak oboje sobie wyobrażali zmieniły ich życie. Choć myśleli, że już nigdy się nie spotkają, los chciał inaczej, a przez tę znajomość wszystko, co wydarzy się w życiu Hulii nie będzie ani łatwe, ani przyjemne i zmusi ją do podjęcia różnych wyborów.

Zapewne znacie, chociażby ze ślubów 1 List do Koryntian:

"Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; nie jest bezwstydna, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. Miłość nigdy nie ustaje."

Jednak miłość potrafi być niebezpieczna, niecierpliwa, pyszna. Ludzie marzą o miłości, ale pod wpływem zakochania potrafią zachowywać się głupio i destrukcyjnie, zwłaszcza kiedy ich uczucie nie jest odwzajemnione.

Kobiety użalają się nad sobą wypłakując tony łez, tracą wiarę w siebie, popadają w depresję, są zdolne nawet odebrać sobie życie. Natomiast niektórzy mężczyźni zranieni przez kobietę, którą kochali, nie potrafią zaufać innym kobietom. Taki facet wiążąc się z nową partnerką posądza ją o zdradę za każdym razem, kiedy tylko spojrzy na nią inny mężczyzna. Posiadający wysoki status społeczny, uważa, że zależy jej tylko na jego pieniądzach i pozycji oraz korzyściach, jakie z tego związku może osiągnąć. Nie potrafi pokochać, jego "miłość", zamienia się w miłość porządania, opierającą się jedynie na fizycznej bliskości, co rodzi zazdrość i agresję.

I o tym właśnie jest ta historia. O różnych obliczach miłości, zrozumieniu siebie, swoich potrzeb, pragnień i poszukiwaniu swojego miejsca na Ziemi, które można nazwać domem. 490 stron napisanych z pewnym magnetyzmem, dzięki któremu ciężko się od nich oderwać, i które kończą się za szybko. Reklamowana, jako romans, ale nie ma w niej przesadnie dużo scen erotycznych, natomiast te, które się pojawiają są napisane w wysublimowany sposób, by podkreślić uczucia targające bohaterami i wzbudzić emocje w czytelniku. A wierzcie, że różnych emocji w tej historii nie brakuje. Jednych bohaterów można pokochać, innych znienawidzić, ale wszyscy idealnie odgrywają swoją rolę, co podkreśla podtytuł "Nieidealni". Którz z nas jest idealny? Nie popełnił głupot z miłości, nim zrozumiał swoje uczucia, uczucia partnera i to, co jest w życiu ważne?

Gorąco polecam książkę Anett Lievre - strona autorska, której dziękuję za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki, a Wydawnictwo WasPos za jej egzemplarz.

Premiera już jutro 8 marca 🌷

Kup książkę Hulia. Nieidealni

Ryzykowna rozgrywka
Anett Lievre0
Okładka ksiązki - Ryzykowna rozgrywka

Co zrobisz, kiedy jedna wiadomość odbierze ci chęć do życia i nikt nie będzie w stanie ukoić twojego bólu? Mirka wyjeżdża z przyjacielem na drugi kraniec...

Amandine. Pragnienie miłości
Anett Lievre0
Okładka ksiązki - Amandine. Pragnienie miłości

Dla Amandine koszmar stał się rzeczywistością. Myślała, że ucieczka była jedyną drogą, by uwolnić się od codziennego piekła.Dla Evana zdrada ukochanej...