Okładka książki - Iron Flame. Żelazny płomień

Iron Flame. Żelazny płomień

Tom 2 cyklu Empireum
Inne wydania:

Świetnie bawiłam się przy tej książce, ale biorąc pod uwagę pierwszy tom, nie mogę dać wyższej oceny.

Niestety Violet irytowała mnie tu coraz mocniej. I o ile jestem w stanie zrozumieć, że w pewnych kwestiach musiała dochować milczenia, o tyle jej zachowanie niekiedy jest więcej niż irracjonalne.
Bezspornie moją ulubioną postacią jest tutaj smoczyca Andara.

Konflikty mnożą się niemal z każdą stroną. Jak nie w szkole, to między Violet i przyjaciółmi, to zaś z Riorsonem jest coś nie tak, a kolejnych przykładów mogłabym wymienić multum. Jest to ogromny plus, bo fabuła wciąga tak bardzo, że odłożenie książki staje się wręcz problematyczne.

Na pochwałę zasługuje poszerzenie świata. Jako czytelnicy dostajemy więcej niż Akademię i życie kadetów w szkolnych murach. Violet podróżuje, zmieniają się pewne okoliczności i wymuszają na bohaterach "odwiedziny" w różnych miejscach.

Zakończenie znów zasługuje na owacje. Choć osobiście żałuję, że Xander ma tak mało czasu antenowego. Chętnie przytuliłabym więcej rozdziałów z jego perspektywy, mimo że ich brak czyni go dodatkowo niezrozumiałym i tajemniczym.

Niemniej bawiłam się przednio i liczę, że nie zawiodę się, kiedy sięgnę po tom III.

Informacje dodatkowe o Iron Flame. Żelazny płomień:

Kup książkę Iron Flame. Żelazny płomień

Każdym drżącym oddechem
Rebecca Yarros0
Okładka ksiązki - Każdym drżącym oddechem

NIESPODZIEWANA MIŁOŚĆ, TAJEMNICE I PRZESZŁOŚĆ, OD KTÓREJ TRUDNO UCIEC. TĘ HISTORIĘ POCHŁONIESZ WRAZ Z KAŻDYM DRŻĄCYM ODDECHEM. Porucznik Grayson...

Wariacja
Rebecca Yarros0
Okładka ksiązki - Wariacja

BY SIĘ ULECZYĆ, ZAJRZYJ W GŁĄB SIEBIE Allie Rousseau, baletnica światowej klasy, przez lata żyła pod presją. Matka oczekiwała od niej perfekcji, niezależnie...