Okładka książki - Onyx Storm. Onyksowa burza

Onyx Storm. Onyksowa burza

Inne wydania:

Po spędzeniu niemal osiemnastu miesięcy w Uczelni Wojskowej Basgiath Violet Sorrengail wie, że nie ma już czasu na naukę. Nie ma już czasu na niepewność. Ponieważ bitwa zaczęła się na dobre, a wraz z wrogami nadchodzącymi z zewnątrz, jak i tymi kryjącymi się w ich szeregach, nie wiadomo już komu ufać.

Teraz Violet musi wybrać się za upadające aretiańskie osłony, aby znaleźć sprzymierzeńców na obcych ziemiach, którzy będą gotowi stanąć do walki razem z Navarrą. Podróż ta podda próbie jej inteligencję, szczęście i siłę, ale ona zrobi wszystko, żeby uratować ukochanych - swoje smoki, rodzinę, dom oraz jego.

Nawet jeśli oznacza to trzymanie tajemnicy tak wielkiej, że mogłaby wszystko zniszczyć. Potrzebują armii. Potrzebują mocy. Potrzebują magii. I potrzebują jednej rzeczy, którą tylko Violet może odnaleźć - prawdy.

Jednak burza nadchodzi... I nie wszyscy przetrwają jej gniew.

Informacje dodatkowe o Onyx Storm. Onyksowa burza:

Onyx Storm. Onyksowa burza - opinie o książce

Avatar użytkownika - Merylu
Merylu
Przeczytane:2025-11-11, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2025,

A gdyby tak skrócić tę opowieść? Zdecydowanie by na tym zyskała. Momentami przegadana, ale mimo to wciągająca, choć dopiero gdzieś tak po połowie. I to zakończenie! Myślałam, że to już koniec, a zanosi się na dalszy ciąg... No cóż, skoro zaczęłam ten cykl, a autorka napisze dalszy ciąg, to sprawdzę, co się tam jeszcze może podziać...

Avatar użytkownika - Joasia304
Joasia304
Przeczytane:2025-06-12, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2025, 2025,

Książka nieco chaotyczna, historia wolno porusza się do przodu. Kontynuacja pisana chyba trochę na siłę.

Avatar użytkownika - czytanienaplatan
czytanienaplatan
Przeczytane:2025-05-06, Ocena: 5, Przeczytałam,

Miałam nadzieję, że tytuł mnie nie zawiedzie i trzecia część cyklu ,,Empireum" rzeczywiście będzie niczym burza wciągająca w wir wydarzeń i emocji. Biorąc pod uwagę zakończenie drugiego tomu, perspektywy były naprawdę obiecujące. Atak ze strony veninów zdaje się nieunikniony, osłony słabną, misja poszukiwania sojuszników staje się priorytetem, a Xaden coraz bardziej osuwa się w cień, tracąc samego siebie...

Czego więc zabrakło? A może było czegoś za dużo? Niestety -- treści, która niewiele wnosiła do fabuły. Dialogów, które zdawały się tylko wypełniaczami stron. Miałam wrażenie, że ten tom, nie przynosząc zbyt wielu rozstrzygnięć, trzyma czytelnika w zawieszeniu i stanowi raczej preludium do tego, co czeka nas w kolejnej części.

Co jednak wciąż mi się podobało i pozostało niezmienne? Ekscytujące walki, w których, jak zawsze, pierwsze skrzypce (czy raczej skrzydła) wiodą cudownie wykreowane smoki. I oczywiście niezłomna Violet, której siła nie leży w nieśmiertelnej odwadze, ale w nieustannym wyborze, by walczyć mimo bólu, strachu i wewnętrznych rozterek.

Relacja Violet i Xadena to trochę zabawa w kotka i myszkę. Czasem to oni sami próbują trzymać się od siebie z daleka, innym razem rozdzielają ich dziecinne wręcz regulaminy akademii, których wszyscy twardo się trzymają, a kiedy wreszcie nic już ich nie powstrzymuje... wtedy naprawdę iskrzy!

Choć ta część nie wciągnęła mnie tak jak poprzednie, zakończenie, które funduje nam Autorka, sprawia, że bez wahania sięgnę po kolejny tom. No i nie ukrywam, że jako okładkowa sroka jestem szalenie ciekawa, jak będzie wyglądała graficzna oprawa czwartej części. Bo ten cykl to zdecydowanie jeden z najpiękniejszych na moich półkach!

Czytanie "Onyx Storm" utwierdziło mnie w tym, że kocham smoki. Niestety dla mnie zdecydowanie za szybko skończył się ten tom, a na kolejny raczej długo poczekamy... Choć ta część skupia się głównie na poszukiwaniu zaginionej, szóstej rasy smoków to nie brakuje również wyborów moralnych bohaterów. Ani Xaden ani Violet nie są kryształowi, a ich wybory mogą prowadzić do poważnych konsekwencji. Nie tylko dla nich samych, ale również dla mieszkańców całego kraju. Zwłaszcza kiedy w grę wchodzą koronowane głowy... Violet musi opanować swoją moc, chce znaleźć lekarstwo dla Xadena oraz pomóc Adarnie. Czy to nie za dużo jak na jedną osobę? Zdecydowanie tak i dlatego na pomoc ruszają jej przyjaciele. Niestety nie wszyscy znają pełen obraz sytuacji w jakiej znajduje się jeźdźczyni. "Onyx Storm" choć może wydawać się nudna, bo skupiamy się na poszukiwaniach smoków to zdecydowanie tak nie jest. Rozterki bohaterów są świetnym uzupełnieniem i ukazują, że każdy jest człowiekiem i nawet najsilniejsi smoczy jeźdźcy mogą nie dawać sobie ze wszystkim rady. Niestety, tak jak pisałam wcześniej książka zdecydowanie za szybko się skończyła. Mimo wszystko mam nadzieję, że do premiery kolejnego tomu nie zapomnę całej treści. A do osób, które nie znają historii Violet i Xandena mam tylko jedno pytanie. Dlaczego jeszcze po nią nie sięgnęliście?!

Musiałam chwilę ochłonąć po przeczytaniu ostatniej strony, żeby emocje opadły ;)
W tej części dzieje się tak wiele, że nie sposób się nudzić.
Najbardziej rozbudowane są wątki wojenne (długie opisy walk - jeśli kogoś nudzą, zawsze można pominąć; ja doceniam, że autorka dopracowała) i romantyczne (trochę do przesady dosłowne... ale do przełknięcia). Na plus- plot twist z Andarną.
Przyznam, że książka jest trochę przyciężka, ale jak już się wciągnęłam, to czytałam w każdej wolnej chwili. Nastawiłam się, że to już koniec historii... ale jednak nie, bohaterowie znów zawieszeni w próżni na czas nieokreślony.
Na pewno sięgnę po kontynuację, chociażby po to, by sprawdzić, czy zakończy się tak, jak przewiduję.

Ostatni list
Rebecca Yarros0
Okładka ksiązki - Ostatni list

Beckett, jeśli to czytasz, cóż... wiesz, jak to jest z listami pożegnalnymi. Przeżyłeś. Ja nie. Jednak daj sobie spokój z wyrzutami sumienia, bo wiem...

Iron Flame. Żelazny płomień
Rebecca Yarros0
Okładka ksiązki - Iron Flame. Żelazny płomień

Iron Flame. Żelazny płomień to książka, która stanowi ciąg dalszy powieści Fourth Wing, otwierającej zdobywający ogromną popularność cykl Empireum. Powieść...