Okładka książki - Jak różnie mieszkamy. Akademia mądrego dziecka. Chcę wiedzieć

Jak różnie mieszkamy. Akademia mądrego dziecka. Chcę wiedzieć

Bardzo cenię książki dla dzieci, które poza umileniem czasu poprzez czytanie, niosą ze sobą również mnóstwo pozytywnych wartości. "Jak różnie mieszkamy" to właśnie jedno z tego typu wydań. W środku znajduje się cała masa mądrości, przede wszystkim pokazuje różnorodność, odmienność kultur, dobrodziejstwa jakie mamy posiadając wodę w krainie, łóżko czy elektryczność. Jest to książka, którą nie sposób pochłonąć na raz. Zdecydowanie należy ją dawkować młodym odbiorcom, aby mieli czas na refleksję, a przede wszystkim pozwala nam jako rodzicom omówić wiele wartościowych tematów.

Sięgając po nią sądziłam, że będzie to taka miła opowiastka, która ukaże dziecku różne formy mieszkania - domy, bloki, namioty. Ot taka historyjka do przeczytania przed spaniem i jako ciekawostka. Jakże miło jednak zostałam zaskoczona tym, co znajduje się w środku. Jedynym słowem REWELACJA.

Przede wszystkim na uznanie zasługuje wstęp książki, w którym tekst bezpośrednio odnosi się do czytelnika. Do młodych odbiorców zadawane jest pytanie Czym tak naprawdę jest dla nich dom? i już na samym starcie mogą zjednoczyć się z przedstawianą treścią i przede wszystkim wczuć się w nią. Następnie poznajemy różnorodne dzieci, które pochodzą z różnych krajów i opowiadają o swoich miejscach zamieszkania w formie pierwszoosobowej. Taki zabieg sprawia, że poznawane opowieści okraszone są ciepłem, nabierają przyjaznego tonu i odbiera się je jako historie, a nie suchy poradnik. Dla dzieci zdecydowanie lepszą forma jest "Cześć jestem Zosia, mieszkam w willi" niż "Poznajcie Zosię, Zosia mieszkam z rodzicami w willi". Każde poznane dziecko opowiada przede wszystkim w jakim budynku czy obiekcie mieszka, w jakim kraju i czym on się wyróżnia, a także z kim mieszka, czym zajmują się jego rodzice, jak dojeżdża do szkoły, gdzie śpi, jak spędza czas po szkole.

Książka przede wszystkim pozwala zrozumieć dzieciom jak wielki i różnorodny jest świat. I przyznam szczerze, że maluchom 4+ czasami ciężko jest zrozumieć, że ktoś może nie mieć łóżka czy ciepłej wody w kranie, padają pytania takie jak "Dlaczego tak jest?" i my jako rodzice możemy przeprowadzić dyskusję, przeanalizować z pociechą wspólnie temat i pomóc zrozumieć otaczającą nas rzeczywistość. Zdecydowanie dzieci są zachwycone tym, że mieszkają w bloku czy domku, a ktoś gdzieś daleko mieszka w namiocie, łodzi. Jest to dla nich interesujący temat. Jednak to za co cenię szczególnie tę książkę, to przede wszystkim obcowania z inną kulturą, a także uczenie tolerancji i akceptacji odmienności. Co prawda w momencie, gdy padają zdania, że chłopiec mieszka z dwiema mamami, maluch może przeżyć nie lada szok i wcale nie jest łatwo wyjaśnić dlaczego jest tak, a nie inaczej, aby temat został zrozumiany. Niemniej jednak istotne jest, aby tak naprawdę już od najmłodszych lat poznawać dzieci z takimi odmiennościami, z którymi z pewnością zderzą się w niedalekiej przyszłości.

"Jak różnie mieszkamy" umożliwia rodzicom przedyskutowanie z dzieckiem naprawdę wielu tematów, wyczulić je na różne sprawy i co najważniejsze, pokazać jak dobrze mamy, gdy możemy spać na wygodnym łóżku w ciepłym domku, zamiast w kącie na kocu czy też, że mamy wodę w kranie do mycia, w butelkach do picia i nie musimy zbierać deszczówki czy chodzić po wodę pitną do strumyka. Zdecydowanie otwiera umysł dziecka na nowy, nieznany świat. Dla mnie ta książka jest po prostu świetna i z czystym sumieniem gorąco ją polecam. Bardzo wartościowa pozycja na rynku wydawniczym, niecodzienna.

Informacje dodatkowe o Jak różnie mieszkamy. Akademia mądrego dziecka. Chcę wiedzieć:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2024-09-11
Tytuł oryginału: Welcome home
Dodał/a opinię: natalia6202

Tagi: Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży Publikacje z wiedzy o świecie dla dzieci i młodzieży Publikacje o konkrentnych miejscach i ludziach dla dzieci i młodzieży Publikacje o kulturze i tożsamości narodowej dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 4 lat

Zobacz opinie o książce Jak różnie mieszkamy. Akademia mądrego dziecka. Chcę wiedzieć

Kup książkę Jak różnie mieszkamy. Akademia mądrego dziecka. Chcę wiedzieć