Okładka książki - Kądziel

Kądziel

Czy według was traumy przekazywane z pokolenia na pokolenie, mogą mieć wpływ na nasze życie?

Przychodzę dziś do was z recenzją bardzo ciekawego debiutu literackiego. I od razu na początku napiszę wam że na tą autorkę warto zwrócić uwagę. Myślę, że jeszcze o niej i jej twórczości nie raz usłyszymy. Paulina Klimańska - Nowak napisała wciągającą i zmuszającą czytelnika do refleksji sagę rodzinną. To opowieść o czterech pokoleniach kobiet. Ukazana z czterech różnych perspektyw. Od prababki do prawnuczki. Od dwudziestolecia międzywojennego do współczesności. Głównymi bohaterkami powieści są: Teresa, Aleksandra, Maria oraz Lena, żyjące w zupełnie różnych czasach, miejscach i okolicznościach. Na pierwszy rzut oka tak wiele je różni. Każda z nich zmaga się z zupełnie innymi problemami. Jednak jeszcze więcej je łączy - silne więzy rodzinne, ta sama krew, te same geny. Te same traumy z dzieciństwa, stereotypy czasów w których przyszło im żyć. To kobiety które cierpią przez własne decyzje i stają się ofiarami życia, którego tak naprawdę nie chcą. Każda z nich niesie swoje własne brzemię. Każda w pewnym momencie walczy o akceptację, miłość i spełnienie. Mimo to ich losy są naznaczone jakimś tajemniczym fatum, czymś nieuchwytnym , co nie pozwala by były szczęśliwe. W moim odbiorze to bardzo piękna, poruszające, ale też bolesna opowieść, ukazująca ogromny ciężar pokoleniowy. Autorka w wyjątkowy sposób opisuje trudne relacje matki i córki. To jak takie relacje potrafią być kruche i jak łatwo mogą zostać nadszarpnięte przez niespełnione oczekiwania. Wciąga nas czytelników, bardzo głęboko w wir rodzinnych tragedii, milczenia i bólu. Saga Pauliny Klimańskiej - Nowak oprócz traum rodzinnych jest też impulsem do rozpoczęcia dyskusji nad bardzo poważnymi problemami, które dotykają współczesne kobiety- depresji oraz bulimii.
"Kądziel" wywarła na mnie naprawdę duże wrażenie. Czytając tę książkę mocno wczułam się w historię bohaterek, po części utożsamiając się z każdą z nich. Uświadomiłam sobie że, tak naprawdę chyba nie jesteśmy w stanie uciec od przeszłości, że nasze babki czy matki zawsze będą odgrywać w naszym życiu znaczącą rolę i odciskać w nim swoje piętno. Będzie się to za nami ciągnęło. A my, choć byśmy nie wiem jak się starały, nie mamy na to żadnego wpływu.
Książka urzekła mnie stylem narracji. Słownictwo, dialogi, wyraźne i charakterni postacie, opisy realiów dawnego, wiejskiego życia - znakomite. Książka została dopracowana przez autorkę w każdym szczególe. Odniosłam wrażenie, że ta opowieść po prostu płynie i niesie mnie ze sobą. Chwilami miałam wrażenie że, sama jestem częścią tej historii, stoję obok bohaterki i przeżywam te wszystkie emocje. I nie przeszkadzało mi zupełnie przeskakiwanie czasowe wstecz lub do przodu. Dla niektórych może to być problematyczne. Zdaję sobię sprawę. Dla mnie wszystko ze sobą idealnie grało i uzupełnialo się w trakcie czytania. Historia została tak skonstruowana, że jako czytelnik nie miałam prawa się w niej pogubić. To trudna sztuka, a autorce się udało. Według mnie "Kądziel" to przede wszystkim bardzo misternie i szczegółowo skonstruowany portret psychologiczny kobiet. Slyszałam gdzieś, że to lektura skierowana właśnie głównie do płci pięknej. A ja ja polecam wszystkim mężczyznom. Bo dla czego nie? Może ta książka sprawi, że nas kobiety trochę bardziej zrozumiecie, że spojrzycie na nas z zupełnie nowej perspektywy...
Gorąco polecam wam zatopić się w tą niezwykle ważną i napisaną z ogromną wrażliwościścią książkę. Każdy z was z pewnością wyciągnie z niej coś dobrego. Dla mnie to z pewnością nie będzie ostatnie spotkanie z autorką. Po tak udanym debiucie mam apetyt na jeszcze więcej i więcej.

Współpraca recenzencka z wydawnictwem Moc Media

Informacje dodatkowe o Kądziel:

Wydawnictwo: Moc Media
Data wydania: 2024-09-04
Tytuł oryginału: Kądziel
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: olesia_w_krainie

Tagi: #kądziel #literaturaobyczajowa #traumapokoleniowa #matka #córka #relacjerodzinne #saga

Zobacz opinie o książce Kądziel

Kup książkę Kądziel