Opowieść o Cleo i Franku nie przypomina mi innej czytanej przeze mnie książki. Poznawanie tej historii było jak oglądanie poleconego przez przyjaciółkę serialu, który niespodziewanie wciąga cię w swoją na pozór błahą fabułę i nie pozwala ci zatrzymać odtwarzania następnego odcinka. Narracja prowadzona jest z różnych perspektyw, co dla mnie, jest największą zaletą tej pozycji. Poznajemy wiele punktów widzenia, rozumiemy motywy, którymi kieruje się dany bohater i składamy historię tworzoną przez wielu uczestników w jedną, pełną całość. To nie książka z idealnymi ludźmi, cukrową główną bohaterką i przeczuwanym od pierwszych stron happy endem. Akcja wiruje wokół uzależnień, używek, zawodów miłosnych, nieodpowiedzialnych decyzji, przepychu i zagubienia w wielkim mieście. Jej uczestnikami są ludzie, którzy nie radzą sobie z otaczającą ich rzeczywistością, łaknący wciąż niedoścignionego szczęścia, marzący o poczuciu spełnienia. Poznanie tej historii to doświadczenie nowe i wyjątkowe. Styl pisania, kreacja świata i jego uczestników, błyskotliwość i humor autorki czy pisanie o najtrudniejszych sprawach z wyczuciem sprawiają, że ta pozycja zasługuje na całą uwagę, która jej przypadła. Na szczęście autorka pracuje już nad kolejnym tytułem. Wszystkim, którzy mają ochotę na wycieczkę do USA, poznanie życia wysokich warstw społecznych, ich grzechów oraz słabości, polecam sięgnąć po ten literacki debiut Coco Mellors. @dirtyreading
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2023-07-13