„Być kobietą, być kobietą…- śpiewali Włodzimierz Korcz i Alicja Majewska. O płci pięknej napisano już niejedną piosenkę, stworzono niejedną książkę, wielu poczciwych rycerzy straciło życie w obronie ich czci. Dziś rycerzy już nie ma, książąt i księżniczek również. My kobiety XXI w. jesteśmy silne, mądre i świadome swojego piękna. Umiemy korzystać z dobrych rad, a w chwilach zwątpienia z pomocą przychodzą nam książki takie jak ta od @bialywiatr11
Najpierw kilka słów o autorce, bo zapewne jesteście ciekawi, kim jest Chameli Gad Ardagh. Ja również byłam, więc co nieco poczytałam. Ardagh jest założycielką tzw. Awakening Women Institute, czyli projektu stworzonego z myślą o kobietach i ich specyficznych potrzebach. Autorka licznych publikacji o tematyce związanej z rozwojem, duchowością i psychologią. „Kobiecość” jest jej pierwszą tego typu książką poświęconą w całości nam, dziewczynom, kobietom, jednym słowem równym babkom. Znajdziemy tu praktyczne porady i wskazówki, które Argagh wypróbowała w trakcie prowadzonych przez siebie zajęć i warsztatów.
Dzięki poradom zawartym w książce mamy możliwość odkrycia w sobie pokładów kobiecości i dowiemy się, czym ona tak naprawdę jest, i co rozumiemy przez to pojęcie. Na wstępie bowiem warto odpowiedzieć sobie na pytanie – Czym dla mnie jest kobiecość i czy ja czuję się w pełni kobietą? Pytanie może wydawać się banalne i niedorzeczne, skoro każda z nas kobietą się urodziła i jest nią w sensie biologicznym. Jednak jak się okaże podczas lektury tej książki, nasze rozumienie kobiecości może być mylne bądź niewystarczająco dobrze interpretowane. Jednym słowem zaniedbujemy swoje potrzeby, rezygnujemy z marzeń, poświęcamy się dla innych, zapominając o sobie.
Wiedza zawarta w poradniku nie raz nas zaskoczy i skłoni do refleksji i zastanowienia się nad naszym życiem. Może nie są to rady, o których fani poradników i książek motywacyjnych wcześniej by nie słyszeli, jednak o pewnych zagadnieniach warto wspominać wielokrotnie. Przede wszystkim książka nie jest łatwa i być może tak jak ja będziecie potrzebowali nieco więcej czasu, aby zrozumieć pewną tematykę. Zapewne dla większości z nas pojęcia tj. wewnętrzny krytyk czy przyjmowanie roli ofiary nie są nowe, jednak autorka dokonuje ich reinterpretacji. Mówi o wpływie związków na nasze życie, nie pomijając także kwestii seksualności.
Moim zdaniem taki poradnik to świetny prezent dla kobiety bliskiej naszemu sercu – siostry, mamy czy przyjaciółki. Warto mieć egzemplarz również i dla siebie. Polecam
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję @białywiatr11
Data wydania: 2014-07-07
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Embodying the Feminine. Life lessons and practices fo awakening women.
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Monika Kowalska