Książka pt. "Korytarzem w mrok" to jedna z powieści Loisa Duncana. Pisarka ta już w wieku trzynastu lat sprzedała swoją pierwsza książkę. Trzymając po raz pierwszy w dłoniach tę pozycję uważamy, iż będziemy mieć do czynienia z horrorem, po którym będziemy mieć trudności z zaśnięciem. Na okładce widnieje wejście do jakiegoś budynku, a w oddali stoi dziwna, tajemnicza postać. Ten widok może napawać nas strachem.
Jednak mimo grafiki na stronie tytułowej oraz opisu z tyłu książki, nie jest ona aż tak przerażająca. Oczywiście zdarzały się momenty, w których miałam gęsią skórkę ale tę powieść bardziej zaliczyłabym do kryminału niż horroru. Akcja dzieje się w Blackwood. Jest to szkoła z internatem, która swoich uczniów napawa strachem - wielki stary budynek, pełno antyków, brak oświetlenia na korytarzu i ta dziwna atmosfera, którą czuje się jeszcze przed przekroczeniem progu. Uczennice szkoły przyjmowane są na podstawie wyników specjalistycznych testów, i nie chodzi tu wyłącznie o posiadaną już wiedzę. Okazuję się jednak, że przyjęte zostały jedynie cztery dziewczynki, co trochę je zdziwiło. W tej szkole miały indywidualny tok nauczania, a swoje pokoje porównywały do pałacu. Mijające dni wyglądały dosyć normalnie, jednak w nocy działy się dziwne rzeczy, których dziewczynki nie rozumiały. Postanawiły jednak odkryć co tak naprawdę dzieje się w ich szkole.
Te prawie 200 stron skutecznie umiliło mi tę deszczową pogodę za oknem. W książce znajdują się dokładne opisy wszystkiego, co otaczało przebywające w szkole uczennice. Dzięki temu każdy czytelnik może wyobrazić sobie, że również znajduje się w tych wszystkich miejscach. Utwór ten z pewnością spodoba się wszystkim, którzy mają ochotę przeżyć coś nowego. Czytając mamy możliwość wcielić się w rolę detektywa i razem z dziewczynkami odkrywać tajemnicę Blackwood.
Po przeczytaniu tej książki czułam niedosyt. Uważam, że jej zakończenie powinno być bardziej rozbudowane. Jednak mimo to cieszę się, że po nią sięgnęłam. By zachęcić was do jej przeczytania dodam jeszcze tylko jedno: duchy pojawiające się w tej powieści były prawdziwe...
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2016-04-13