Drodzy obywatele Panem! Witam w kolejnym wydaniu Wiadomości Kapitolu, gdzie prawda zawsze błyszczy prawie tak mocno jak brokat na moim garniturze. Dzisiejszy temat? Nie kto inny jak znana nam Katniss Everdeen! Dystrykt 13, niegdyś pogrzebany w historii, powraca niczym feniks z popiołów. Doniesiono nam, że po heroicznej ucieczce z areny Ćwierćwiecza Poskromienia, Katniss jest właśnie tam ukrywana! Tak, moi drodzy, też jestem w szoku, że on istnieje! Igrająca z ogniem, pod czujnym okiem samozwańczej prezydent Coin, przekształcona zostaje w symbol rebelii - Kosogłosa. Hmmm... pachnie dramatem! Katniss przemawia do narodu Panem! Z łukiem w dłoni i ogniem w oczach wzywa do buntu przeciwko Kapitolowi. Ale czy to jej głos, czy scenariusz napisany przez Plutarcha Heavensbee? Na szczęście nasz ukochany chłopak z chlebem - Peeta Mellark, pozostaje pod czujnym okiem prezydenta Snowa. Trochę mu wypierzemy mózg i poddamy torturom, ale nic więcej. Czy Katniss będzie musiała walczyć również z miłością? Dystrykty się budzą, Kapitol odpowiada. W tle - osobiste dramaty, trudne wybory i relacje wystawione na próbę. Pamiętacie tego przystojniaka z Dystryktu 12? Gale Hawthorne, z pomocą największego geniusza znanego Kapitolowi, projektuje broń, która może zmienić bieg historii. Katniss zaczyna dostrzegać, że rebelia nie jest czysta. A w tym wszystkim - Prim, jej siostra, staje się symbolem niewinności. Wszystko prowadzi do finału, który zmieni oblicze Panem... na zawsze. Drodzy Państwo! Co tu się dzieje!! To opowieść o tym, jak łatwo zatracić siebie w walce o sprawiedliwość i własne przekonania. O tym, że prawdziwa siła nie zawsze tkwi w broni, lecz w decyzjach, które podejmujemy.
POSZUKUJEMY!
Katniss Everdeen. Symbol buntu - Kosogłos. Kobieta, która zmieniła Panem na zawsze. Zagubiona pomiędzy oczekiwaniami innych a własnymi demonami. Poszukuje swojej własnej drogi pomiędzy rolą bohaterki a dziewczyny, która, podobnie jak inni, pragnie po prostu przetrwać.
Peeta Mellark. Poszukujemy prawdziwego „Peety” - tego ukrytego pod warstwą manipulacji i tortur. Sam próbuje walczyć o swoją tożsamość, z różnym skutkiem. Pod ścisłą obserwacją pozostaje jego relacja z Katniss, która jest pełna bólu i napięcia, ale także nadziei na lepsze jutro.
Gale Hawthorne. Przyjaciel Katniss z Dystryktu 12, choć podejrzewamy, że są dla siebie kimś więcej. Jego motywacje i działania stają się coraz bardziej kontrowersyjne. To już nie ten sam chłopak, który obiecał opiekować się rodziną Katniss podczas jej udziału w Igrzyskach.
To książka o tym, że trauma nie kończy się wraz z wojną. Prawdziwa wolność wymaga nie tylko obalenia tyranii, ale też odrzucenia jej mechanizmów. “Kosogłos” to głęboka analiza psychologiczna głównej bohaterki. Realistyczne przedstawia traumę i jej skutki. “Kosogłos” to ukazanie moralnych szarości rewolucji. “Kosogłos” to nie triumf rewolucji, lecz jej rozkład. To moja ulubiona część trylogii.
pełna recenzja:
Tytuł oryginału: Mockingjay
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Małgorzata Hesko-Kołodzińska, Piotr Budkiewicz
Paulina Rudnicka-Kępa
Wszyscy w Podziemiu robią, co mogą, by Gregor nie poznał Przepowiedni Czasu. Chłopiec podejrzewał, że jest w niej coś strasznego, lecz nie wyobrażał sobie...
Gregor obiecał sobie, że nigdy nie wróci do mrocznej krainy pod Nowym Jorkiem, gdzie na każdym kroku walczył o życie swoje i swoich bliskich. Teraz jego...
Niektóre drogi trzeba pokonywać samotnie.