Okładka książki - Łowca patronujemy

Łowca

Tom 5 cyklu Komisarz Barnaba Uszkier

Wydawać by się mogło, że prowadzenie śledztwa kryminalnego to bułka z masłem – wystarczy zebrać dowody, przeanalizować je, wyciągnąć wnioski i voilà. Pozostaje już tylko ująć sprawcę. Czyżby? Wątpliwości rozwiewa Agnieszka Pruska w swoim najnowszym kryminale. "Łowca" to piąty tom cyklu o przygodach komisarza Barnaby Uszkiera. Książka dostarcza nie tylko cennej wiedzy o realiach policyjnej pracy, ale również sporej dawki emocji i rozrywki.

Akcja powieści toczy się w Gdańsku i okolicach. Obserwując poczynania śledczych, czytelnik ma okazję bliżej poznać miasto, poszczególne dzielnice. A jeśli jest jego mieszkańcem, z pewnością sprawi mu przyjemność taka literacka podróż po znanych rejonach. Autorka zadbała o wierne opisy Gdańska, a smaczny kąsek stanowią wzmianki o architekturze przeważającej w poszczególnych jego częściach.

Dynamika powieści utrzymuje się na umiarkowanym poziomie, ale czytelnik bez znużenia „pokonuje” kolejne strony. Liczne dialogi, które zresztą wypadają bardzo wiarygodnie, angażują odbiorcę i sprawiają, że lektura przebiega płynnie, bez przestojów.

Głównym bohaterem jest komisarz Barnaba Uszkier, który prowadzi śledztwo w sprawie morderstwa… A raczej, jak się szybko okazuje, serii morderstw. To człowiek, którego nie sposób nie polubić. Inteligentny, pracowity, dokładny, wnikliwy i wytrwały śledczy, a prywatnie troskliwy i kochający mąż i ojciec. Przełamuje stereotyp policjanta – takiego z ciągotami do napojów wyskokowych czy tytoniu, z masą problemów i brudów w sferze prywatnej. O życiu rodzinnym Uszkiera oraz o jego psychice czytelnik dowiaduje się na tyle dużo, by poczuć do niego sympatię i kibicować mu podczas poszukiwań sprawcy. Natomiast o pozostałych bohaterach zaangażowanych w śledztwo – niewiele, bo autorka ogranicza informacje do niezbędnego minimum. Czy to minus? Z jednej strony trochę szkoda, że drugoplanowe postacie pozostają w pewnym sensie nieosiągalne. Z drugiej – myślę, że dzięki takiemu rozwiązaniu łatwiej skupić się na przebiegu samego śledztwa.

Agnieszka Pruska wykazała się sporą wiedzą z zakresu kryminologii oraz pracy policji. Bardzo precyzyjnie opisuje poszczególne czynności podejmowane przez funkcjonariuszy, nie szczędząc odbiorcy szczegółowych opisów. Czytelnik wraz z bohaterami przechodzi przez kolejne etapy dochodzenia, uczestnicząc w ich codziennym policyjnym życiu. Poznaje różne procedury i przebieg czynności śledczych, a oprócz tego dowiaduje się, jak ważna i cenna jest praca techników oraz patologa. Autorka uświadamia odbiorcy, że śledztwo kryminalne to proces niezwykle złożony, często wymagający zaangażowania wielu osób i środków. Uzmysławia, że wykrycie sprawcy to wcale nie bułka z masłem, lecz efekt ciężkiej pracy całego zespołu śledczego.

Widać, że Agnieszka Pruska dobrze przygotowała się do napisania tej książki. Dopracowała historię pod względem fabularnym, zadbała o szczegóły, w efekcie czego odbiorca otrzymuje ciekawy, wciągający kryminał. "Łowca" to powieść, którą polecam z czystym sumieniem, zwłaszcza osobom, które cenią sobie wiarygodność i lekkość podczas lektury.

Informacje dodatkowe o Łowca:

Kup książkę Łowca

Wbrew rozsądkowi
Agnieszka Pruska0
Okładka ksiązki - Wbrew rozsądkowi

Nieunikniona jak śmierć! Zacięta, bezkompromisowa i szurnięta - tak najkrócej można opisać komisarz Sarę Lipner, potocznie zwaną Szajbą. Po traumatycznych...

Gwiazdkowy prezent 1. Audiobook
Agnieszka Pruska 0
Okładka ksiązki - Gwiazdkowy prezent 1. Audiobook

W niewielkiej urokliwej miejscowości czuć już ducha świąt. Niestety, świątecznego nastroju nie ma Iga Młocińska, której chłopak Bartek zaginął przed paroma...