Okładka książki - Magia domowa. Tom 1

Magia domowa. Tom 1

Kolejna książka fantasy, która skradła moje serce.

Mimo, że ma aż 630 stron czyta się ją niezwykle przyjemnie i szybko.

A to w dużej mierze zasługa osoby autorskiej, której pióro jest lekkie, przystępne a co dla mnie ważne, okraszone ogromną dawką świetnego humoru.

Do tego dochodzi nam genialna fabuła, większa szczypta magii i przepyszne jedzenie oraz nietuzinkowe i barwne postacie.

Fin jest czarownikiem domowym chociaż coś mi się zdaje, że drzemie w nim więcej niż sam myśli.

Trafia na dwór królewski jako kucharz.

Wszystkich zaskakuje, że jest w stanie wykarmić cały zamek liczący ponad dwieście osób na codzień a jeszcze goście co i rusz, samodzielnie z tylko kilkoma osobami ze służby.

Chłopak próbuje ukryć swoje talenty by żyć we względnym spokoju.

Co się stanie, gdy król odkryje tożsamość Finlaya?

Czy jest bezpieczny w swojej kuchni?

Tak duża dawka śmiechu nie towarzyszyła mi przy czytaniu od dawna, te dialogi, cięte riposty a przede wszystkim postacie i ich nietuzinkowe imiona...

Mam nadzieję, że nie usuną mi posta ale muszę to napisać - dowódca armii nazywa się Fiucimierz Bzykacz, zwany w skrócie Fiu*em.

I tak jak Fin poznający jego tożsamość tak i ja nie mogłam powstrzymać napadu śmiechu i szoku niedowierzania.

Pomijając zabawne perypetie nie brakuje tutaj różnych intryg, niebezpieczeńs*w a nawet delikatnej, naprawdę subtelnej nutki romansu - to jest taki lekki dodatek, nie tłamsi całości fabuły a świetnie ją uzupełnia.

Kraken także skradł moje serduszko ale ja jestem kociarą i mogę być nieobiektywna.

Coś czuję, że ten mały łobuziak nie jest zwykłym kocim opiekunem czarownika i dostarczy nam rozrywki a także odkryje tajemnice.

Bardzo jestem ciekawa, co się wydarzy w kolejnym tomie bo robi się coraz ciekawiej.

Dawno niewidziany ojciec Fina zbratał się z wrogiem i ma swój plan, który jest bezwzględny.

Jeśli lubicie czary, magów, koty i dobrą kuchnię a także spiskowanie to ta książka jest idealna dla Was!

Nie zapominacie o dystansie i poczuciu humoru, to się Wam przyda podczas lektury.

Dziękuję wydawnictwu za egzemplarz do recenzji, to był strzał w dziesiątkę.

Polecam serdecznie.

Kup książkę Magia domowa. Tom 1

Magia domowa. Tom 2
Delemhach0
Okładka ksiązki - Magia domowa. Tom 2

Domowy czarownik Fin lubi porządek w kuchni i poza nią, mimo to nie zapowiada się, żeby udało mu się uporządkować wszystkie swoje sprawy. Po pierwsze,...

Magia domowa. Tom 3
Delemhach0
Okładka ksiązki - Magia domowa. Tom 3

Ogrzewająca serce historia cozy fantasy w stylu ,,Legend i Latte" i ,,Asystentki złoczyńcy"! Domowemu czarownikowi Finlayowi wreszcie udało się przekonać...