Okładka książki - Maria Panna Nilu

Maria Panna Nilu

Powieści pisane przez autorów pochodzących spoza kręgu kultury zachodniej nie są w Polsce zbyt popularne. Te, które ukazują się w naszym kraju, to zazwyczaj wysokonakładowe wspomnienia europejskich żon poślubionych niedostosowanym do naszych norm cudzoziemcom, albo reportaże gotowych na wszystko podróżników. Tymczasem wydawnictwo Czwarta strona zdecydowało się na publikację utworu pisarki afrykańskiej, pochodzącej z Rwandy Scholastique Mukasongi, w której autorka opisuje problemy i obyczaje tego mało znanego w Polsce kraju.

Tytułowa Maria Panna Nilu to patronka ekskluzywnego liceum w którym kształci się żeńska elita Rwandy – córki wpływowych polityków i biznesmenów. Choć oficjalnie szkoła hołduje założeniom dopiero co ustanowionej demokracji, między dziewczętami wciąż żywe są dawne konflikty plemienne które wkrótce doprowadzają do tragedii.

Akcja powieści rozgrywa się w latach 70-tych XX-wieku. Rwanda, będąca do 1962 roku kolonią belgijską, próbuje budować zasady swej nowej państwowości na zasadach demokratycznych. Władze w państwie przejmują osoby należące do większościowego ludu Hutu (należy do niego około 90% populacji), który wcześniej był tłamszony pozostające w mniejszości plemię Tutsi. Po 1962 roku rolę się odwróciły i Hutu poczęli mścić się na swych dotychczasowych oprawcach i represjonować Tutsi. I choć oficjalnie te plemiona żyły ze sobą w zgodzie, w rzeczywistości wciąż dochodziło do mniejszych i większych konfliktów oraz czystek etnicznych. Miało to również miejsce w Liceum im. Marii Panny Nilu, gdzie powoli zwalniano nauczycieli należących do Tutsi i dręczono dziewczęta wywodzące się z tego plemienia. Scholastique Mukasonga doskonale kreśli proces, który małymi krokami doprowadził do ludobójstwa – początkowo osoby z plemienia Tutsi zamazywane były na zdjęciach czerwonym flamastrem, potem dziewczęta z ludu mniejszościowego nie mogły spożywać posiłków ze swoimi koleżankami Hutu i dostawały zawsze dużo mniejsze porcje, by w końcu być oskarżane o wszelkie przewinienia. I choć akcja książki obejmuje tylko jeden rok szkolny w latach 70-tych, z historii wiemy do czego doprowadziła ta plemienna nienawiść – w 1994 roku wybuchła w Rwandzie wojna domowa w której zginęły miliony obywateli tego kraju, a konflikt ten wciąż uważany jest za jeden z najtragiczniejszych w dziejach świata.

Recenzja pochodzi z mojego bloga "Świat Powieści": http://swiat-powiesc.blogspot.com/2017/05/autor-thalita-maria-panna-nilu.html

Informacje dodatkowe o Maria Panna Nilu:

Wydawnictwo: Czwarta Strona