Okładka książki - Maska

Maska

Kiedy zostaje zamordowany człowiek, zawsze pojawia się smutek oraz wiele domysłów, kto to zrobił i dlaczego, czasami sprawcę udaje się złapać prawie od razu, ale są też sytuacje, że przepada on, jak kamień w wodę.
Kiedy Lena Nowak piękna, lubiana i skromna dziewczyna zostaje znaleziona martwa w swoim domu, zaczyna się śledztwo, które ma doprowadzić do złapania mordercy, niestety pomimo kilku tropów śledczy Igor Nawrocki nie potrafi wskazać, kto to zrobił. W szukanie winnego zaczynają angażować się znajomi Leny, ponieważ czują, że oni mogą być następni i dopiero to sprawia, że dane elementy zaczynają do siebie pasować.
Ta historia jest dość krótka, ale dobrze rozbudowana, mamy tutaj opisy postaci, miejsc i danych zachowań bohaterów, wczuwamy się w całą historię, jednak ciągle jesteśmy zwodzeni przez autorkę. Czytając, cały czas wydawało mi się, że grupa młodzieży jest zamieszana w coś, co wymknęło im się spod kontroli i teraz ktoś po kolei chce ich sprzątnąć, jesteśmy cały czas prowadzeni tym tropem, który jednak okazuje się mylny.
Pobocznym wątkiem tej historii jest postać Mai Skalskiej, która jest mamą koleżanki Leny i jest influencerką, na swoim profilu pokazuje wszystko, zdradzając rodzinne tajemnice i nawet to, że czasami zapomina zamykać drzwi domu, kiedy gdzieś wychodzi. Jest to niestety teraz bardzo popularne nie tylko wśród młodych chwalenie się tym, co się podsiada, wstawianiu mnóstwa zdjęć swoich pociech lub tym, że akurat wyjechało się na wakacje i nikogo nie ma w domu, niestety takie zachowania mają swoje konsekwencje.
Mnie ta książka nie porwała, jest pełna smutku, wewnętrznego niepokoju, niesprawiedliwości i niesmaku, ponieważ zginęła niewinna osoba, tylko dlatego, że była dla kogoś niewygodna. Też prowadzenie takiej narracji, żeby wprowadzić czytelnika w błąd, a potem tak nieprawdopodobne zakończenie, które upchnięte jest sam koniec tak, żeby szybko zakończyć historię, jednak mnie nie satysfakcjonuje.

Informacje dodatkowe o Maska :

Kup książkę Maska

Kolęda na cztery ręce
Natasza Socha0
Okładka ksiązki - Kolęda na cztery ręce

Jedna nieprzemyślana decyzja może na zawsze odmienić nasz los. Boleśnie przekonała się o tym Maria, której urażona w młodości duma przekreśliła szansę...

Echo
Natasza Socha0
Okładka ksiązki - Echo

Przypadkowa para spacerowiczów znajduje w poznańskim jeziorze Rusałka ciało młodego chłopaka. Szybko okazuje się, że to piętnastoletni Stanisław, uczeń...