Okładka książki - Matki na Fejsie

Matki na Fejsie

Komedia obyczajowa gwarantująca ujmującą rozrywkę to „Matki na fejsie" Melki Kowal "S0YMEL"
  Cztery kontrastujące historie, 4 kobiety, które różni wszystko, a połączyła je wspólna sala poporodowa. Dziewczyny zaczynają się przyjaźnić i próbują znaleźć równowagę oraz na nowo odkryć, kim są, ponieważ debiut w roli mamy jest szczególny, ale nie należy zapomnieć, że jest się też kobietą.
  Z definicji dobrą komedię cechuje pogodny nastrój, najczęściej żywa akcja i tak właśnie jest w tej książce. Wciągająca zabawa, mieszanka absurdu przeplata się z komizmem  słowno — sytuacyjnym, który okraszony jest trudnymi zdarzeniami. Opowieść bywa skrajnie abstrakcyjna, jak to mówią bohaterki „jak w amerykańskim filmie” i to określenie doskonale tu pasuje. Cała paleta ekspresyjnych wydarzeń, nie tylko humorytycznych, ale też ważnych i poważnych opierających się na przesłaniu, że należy o siebie walczyć. Historia mocno osadzona w świecie między fikcją literacką a rzeczywistością pełna macierzyńskich zmartwień, lęków, ale też żonglerki uczuciami, przeżyciami i obowiązkami. Doskonały obraz najpiękniejszej, choć niełatwej przygody życia, jaką jest bycie mamą. Kipi od dialogów z doskonale wkomponowanym obelżywym oraz potocznym słownictwem i pikantnym humorem z ironią w tle. Wielowątkowa fabuła, opierająca się na charakterystycznych bohaterkach, które czerpią siłę ze swojego towarzystwa, potrafią zadziwić swoją odwagą, a ich losy zaskakują. Całość zanurzona jest w życiowych problemach takich jak rozwód, terapia, zdrada, in vitro, pociechy płaczące cały czas oraz serwująca otulającą prawdę, że kobieta kobiecie kobietą.
🐓Polecam powieść, która gdzieś pomiędzy humoreską, akceptacją siebie oraz rozgrzeszaniu siebie z bycia nieidealną ma pozytywny wydźwięk, który uzupełnia nuta nadziei na lepsze jutro.

Informacje dodatkowe o Matki na Fejsie:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-08-28
Dodał/a opinię: Urszula_Chlasta

Tagi: Proza literacka

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Matki na Fejsie

Kup książkę Matki na Fejsie

Była wykończona. Nie pamiętała już, kiedy ostatnio przespała więcej niż godzinę naraz, bo co chwilę wybudzało ja rozpaczliwe zawodzenie głodomorka.

Krystianek jak to Krystianek - był prosty i ograniczony jak dziesięciocentymetrowa linijka, ale był dobrym człowiekiem i starał się odgrywać rolę ojca, a to już było coś.

Więcej cytatów z tej książki

Półprawdy
Melka Kowal0
Okładka ksiązki - Półprawdy

Czy da się uciec od swojej przeszłości? I jak długo można nadstawiać drugi policzek? Aurelie kłamstwa gładko przechodzą przez gardło. Rozchwytywana...

Zwierciadła
Melka Kowal0
Okładka ksiązki - Zwierciadła

A jeśli największa prawda o Tobie... to ta, że potrafisz kochać? Chloe od lat kończy związki szybciej, niż zdążą zacząć się na poważnie. Nie dlatego...