Mecz to pretekst do napisania tej książki. Mecz to pretekst by porozmawiać o historii narodów i ich obywatelach. Mecz to pretekst by tworzyć najpiękniejsze widowiska na świecie.
Sięgnęłam po tę książkę kompletnie nie wiedząc co w niej zastanę. Lubię piłkę nożną, więc kolejna pozycja o tej tematyce była jak najbardziej pożądana w moim obiegu. Lekko byłam zaszokowana widząc Anitę Werner jako współautorkę. Kobieta i piłka? Tak wiem stereotyp, ale łatwo w nie popadamy (piszę to jako kobieta kibic). Duet Werner – Kołodziejczyk zarówno w życiu jak i w książce jest znakomity. Nigdy nie byłam tak pozytywnie zaskoczona książką o tematyce sportowej. Autorzy zabrali nas w podróż, poprzez państwa/ terytoria: Izrael, Bośnia i Hercegowina, Kraj Basków, Irlandia Północna, Kosowo, Mołdawia i Naddniestrze. Opowiedzieli nam ich historię, niestety przeważnie tę jej najbardziej dramatyczną stronę. Przedstawili jak rodził się futbol na tych terenach i jaki miał lub do tej pory ma wpływ na społeczeństwo. Ukazali jak ludzie dla rozwoju futbolu się poświęcali oraz jak Ci sami ludzie stali się ikonami tej dyscypliny dla młodych pokoleń. Autentyczność jest najmocniejszą stroną tej książki. Nic tu nie jest udawane, tylko pokazywane takie jakie jest naprawdę. Co stanowi o wartości tej książki, a także o dużym wysiłku włożonym w jej napisanie. Trochę przenoszę się na tamte tereny. Na te mecze, stadiony, na ulice.. Poranione, ubogie, pełne jednak wiary i nadziei, dążące do dostrzeżenia ich na świecie.
Piłka nożna pozwala zrozumieć świat- piszą autorzy książki i otwierają mi osobiście oczy. Tak rzeczywiście jest. Nie mierzmy jedną miarą futbolowych gigantów i bohaterów tej książki. To co w Europie zachodniej jest to normą tam dopiero raczkuje. Piłka potrafi zjednoczyć, potrafi sprawdzić, że jesteśmy do siebie podobni. W wielu tych krajach obywatele uczą się szukać tych podobieństw. Uczą się, a nauka to długotrwały proces. Ta książka to także dla nas lekcja tolerancji dla inności i odrębności. To lekcja szacunku dla mniejszych i bezbronnych. Może każdy z nas powinien się czegoś nauczyć. Ta książka jest do tego najlepszym pretekstem.
A na koniec te piękne słowa. Są dla mnie klamrą całej tej opowieści.
„SPORT, A SZCZEGÓLNIE PIŁKA NOŻNA, MA WIELKĄ MOC. WIĘKSZA NIŻ POLITYKA. MOŻE PRZEBIJAĆ MURY. SPORT JEST NASZYM NAJLEPSZYM AMBASADOREM.”
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2020-10-14
Kategoria: Sport
MariaAntonina
Piłka nożna tłumaczy świat. Anita Werner i Michał Kołodziejczyk pokazali to już w swojej pierwszej książce. Tym razem autorzy bestsellerowego reportażu...