Cecelia Ahern jeszcze nigdy nie zawiodła mnie swoimi powieściami i muszę przyznać, że tym razem również skradła moje serce. Jej powieści często opierają się na miłości dwóch osób, jednakże w najnowszej książce poruszyła dużo szerszą tematykę. Mamy do czynienia z młodą kobietą, mającą problemy małżeńskie i psotne dziecko. Jednak cała historia nie polega na jej miłości do swojego partnera, lecz na odkrywaniu życia swojego ojca, który stracił pamięć poprzez udar. Jej celem jest poznanie jego przeszłości i przypomnienie mu najbardziej znaczących chwil w życiu. Stara się na nowo odbudować więzy z Fergusem Boggsem oraz chce poznać jego najskrytsze pasje. W czasie drogi napotyka wiele przeszkód i dowiaduje się wielu rzeczy, które nie są przyjemne ani dla niej, ani dla jej rodziny. Na światło dzienne wychodzą sprawy, które na zawsze miały pozostać tylko w pamięci Fergusa. Wszystko może się zmienić, a relacje mogą zostać zaburzone.
W powieści dość znaczącą rolę odgrywa niejaki Fergus Boggs, który objawia się czytelnikowi z różnych stron. Możemy poznać jego trudne dzieciństwo, relacje z braćmi, matką oraz ojczymem. Widzimy, jak ciężko jest mu odnaleźć się w niektórych sytuacjach i jak ogromne problemy stwarza mu środowisko szkolne. Fergus pokazuje nam swoją wielką pasję do marmurków i do zaciętych rozgrywek między znajomymi i nie tylko. I to właśnie one, ukochane marmurki wszelkiego rodzaju, są jego napędem i wyznacznikiem wielu życiowych decyzji. Z drugiej strony widzimy również jego dorosłość, poznawanie nowych kobiet, zdobywanie pracy, problemy z najbliższymi a także jego nieustanne kłamstwa i ukrywanie pewnych spraw. Cały jego dorobek życiowy zarówno fizyczny, jak i psychiczny, ma ogromny wpływ na niego i na jego osobowość, co wyraźnie widać na kartach powieści. Fergus Boggs jest bohaterem skrytym, ale również tajemniczym i do końca trwającym w swoich postanowieniach, nie zawsze prowadzących w dobrą stronę.
"Są rzeczy, o których chcemy zapomnieć, rzeczy, których nie możemy zapomnieć, i rzeczy, o których zapominamy, że je zapomnieliśmy - aż do chwili, kiedy same nam o sobie przypominają."
"Miłość i kłamstwa" to opowieść przede wszystkim o odnajdywaniu siebie i otwieraniu się wobec innych. Główny bohater wyraźnie pokazuje, że ukrywanie prawdy przed najbliższymi nie prowadzi do niczego dobrego. Nie jest w stanie opowiedzieć o swojej największej pasji kobiecie, którą kocha ponad wszystko. Kieruje się ku złemu i całego siebie oddaje marmurkom, które nie wymagają wyjaśnień w żadnej sytuacji. Jest nieakceptowany i właśnie przez to gubi się w swoim życiu, nie ma w nikim oparcia a jego życie zmierza ku złemu kierunkowi. Jest bohaterem, który otwiera się tylko i wyłącznie przez czytelnikiem, który może go poznać i spojrzeć na jego sytuację z wielu stron. Dzięki temu przekazuje pewne rady i być może wady i zalety swojego zachowania.
Bardzo ciekawe jest również to, że autorka do przekazania pewnych tajemnic i faktów życiowych postaci, wykorzystała zjawisko zwane "księżycem w nowiu". Odgrywa on poniekąd znacząca rolę w życiu bohaterów i można powiedzieć, że kieruje ich zachowaniem i myślami. Wpływa na wszystkich i sam stara się uporządkować pewne niewyjaśnione sprawy oraz sekrety przeszłości. Jest obecny codziennie, jednakże w tę jedną szczególną noc jego moc jest znacznie większa, a Fergus i jego córka Sabrina wyraźnie to odczuwają.
"Miłość i kłamstwa" to kolejna książka Cecelii Ahern, która napisana jest niezwykle lekkim i przyjemnym językiem. Pomimo tego, że chwilami porusza w niej dość istotne i powszechne problemy, jej pióro stale jest zrozumiałe, przystępne i bardzo łatwe w odczytaniu. Jej aluzje są opisane w taki sposób, aby każdy czytelnik potrafił na swój sposób odczytać zapisane przesłanie. Powieść czyta się szybko, ale na jej stronach znajdujemy wiele istotnych informacji, które na długo zapadną w pamięć.
Informacje dodatkowe o Miłość i kłamstwa :
Wydawnictwo: Muza