Namiętność, zdrada, walka o władzę, bezlitosna polityka, fanatyzm religijny i odrobina magii? To wszystko znajdziemy w finałowym tomie cyklu fantastycznego „Mistrz Gry” pod tym samym tytułem. W uniwersum wykreowane tak misternie przez Autorkę koniecznie wkraczajcie chronologicznie, bo tylko znajomość wcześniejszych części pozwala zrozumieć zawiłości stworzonego świata i daje pełną satysfakcję z lektury.
Nad Aline, księżniczką i asem wywiadu, wiszą czarne chmury. Oskarżona o spowodowanie śmierci niewinnych ludzi czeka na proces usychając z tęsknoty za synem. Jej umiejętności mogą okazać się przydatne w coraz bardziej napiętej sytuacji politycznej grożącej wybuchem trzeciej wojny światowej, tylko czy to wystarczy, by jej karta się odwróciła?
W części finałowej autorka odkrywa natomiast wszystkie karty, które dotychczas przed czytelnikiem skrywała. Ta wiedza weryfikuje nie tylko nasze postrzeganie niektórych bohaterów i popycha Aline do ostatecznego wyboru pomiędzy namiętnościami jej życia, Ianem i Michelem, ale ukazuje też niewyobrażalną skalę manipulacji, za którą stoi jeden człowiek kierujący się własnymi celami. Tajemniczy Mistrz Gry, którego umiejętności strategiczne decydują o kierunku, w którym zmierza świat, a pozornie autonomiczne decyzje jego władców są z góry zaplanowanymi ruchami bezwolnych marionetek.
Autorka nie idzie na skróty, nie serwuje nam oczywistych wyjaśnień i sztampowych rozwiązań, a wręcz przeciwnie, zaskakuje zachowując jednocześnie pełną wiarygodność i dając poczucie satysfakcji. To w tym tomie łączą się wszystkie wątki i podrzucane wcześniej tropy, a wyłaniająca się kompletna i spójna opowieść, tak drobiazgowo przemyślana i z przekazem głębszym niż można byłoby oczekiwać wzbudziła mój ogromny podziw.
Joanna Lampka pisze przystępnie i sugestywnie, a jej umiejętność łączenia ze sobą akcji i emocji tworzy prawdziwie fascynującą historię. To lektura obowiązkowa dla każdego miłośnika fantastyki!
Wydawnictwo: BookEdit
Data wydania: 2023-02-10
czytanienaplatan
Historia lubi zaskakiwać, a konsekwencje podjętych działań potrafią być nieprzewidywalne. Nie ma litości dla tej, która sprzeniewierza się surowym zasadom...
Trwa konflikt Królestwa Żeglarzy z Cesarstwem Słońca. Aline, oficer wywiadu neutralnej Sagesii, dowodząca żeńskim oddziałem wojskowym, bierze udział w...