Okładka książki - Nieznajomi

Nieznajomi

„Nieznajomi” to thriller psychologiczny o mrocznym klimacie, który jest historią nieodkładalną. Izabela Janiszewska ponownie dostarczyła czytelnikom wielu emocji od zaciekawienia, niepokoju po przerażenie i refleksję nad ludźmi, którzy nas otaczają.

Do zaniedbanego opuszczonego domu na końcu ulicy wprowadzają się nowi sąsiedzi Grety. Kobieta jest podekscytowana i wykazuje się życzliwością sąsiedzką, by poznać starsze małżeństwo. Jednak słyszy krzyki dobiegające z ich domu, w oknie pojawia się postać, która wywołuje ciarki na ciele Grety. Małżeństwo okazuje się nieprzyjaźnie nastawione na nowe relacje, a kobieta jest zaintrygowana i zdeterminowana, by odkryć co dzieje się w domu sąsiadów. Nie może przewidzieć, do jakich mrocznych sfer jej życia dotrze dzięki prowadzonemu śledztwu.

Lubię czytać historie, które w fabule posiadają przekaz dla czytelników. „Nieznajomi” są idealnym przykładem książki, która skierowana do kobiet, może uświadomić w jak niebezpiecznej sytuacji można się znaleźć. Niełatwo jest wyczuć niebezpieczeństwo, zwłaszcza w gronie osób, które są ci znajome. Zazwyczaj nowo poznanym osobom daje się kredyt zaufania, nie mówiąc już o osobach, które zna się długi czas. Jednak zaufanie można szybko stracić.

Przypadek Grety okazał się być tym grubszego kalibru i przyznaję, że do samego finału biłam się z myślami nad winowajcą tejże sytuacji. Izabela Janiszewska dała czytelnikowi mylne tropy, a mroczny klimat podsycał napięcie występujące w powieści. Świadomość wydarzeń, w których brała udział główna bohaterka wywołuje niepokój i gęsią skórkę. Motyw, który wybrała autorka jest ogromnie trudny i mimo że jest fikcją, to niestety może mieć odzwierciedlenie w rzeczywistości.

Akcja książki ma dobre tempo dzięki szybko postępującej akcji i emocjom im towarzyszącym. „Nieznajomych” poznajemy z kilku perspektyw, co daje szerszy obraz całej sytuacji. Z pozoru nie pasujące do siebie puzzle w końcu zaczynają się łączyć w jedną całość. Po książki Izabeli Janiszewskiej sięgam bez zawahania, ponieważ wiem, że dostarczą mi emocji, których oczekuję od danego gatunku. „Nieznajomi” to książka, którą powinna przeczytać każda kobieta, ale i mężczyzna, który je szanuje i chce uchronić przed niebezpieczeństwem. Nie tylko kobiety mogą stać się ofiarami. Bardzo polecam!

Informacje dodatkowe o Nieznajomi:

Kup książkę Nieznajomi

Ludzie z mgły
Izabela Janiszewska0
Okładka ksiązki - Ludzie z mgły

NIE KAŻDY, KTO ZBŁĄDZIŁ WE MGLE,ODNAJDZIE DROGĘ DO DOMU. Kiedy dziewiętnastoletnia Alicja Jarosz znika w mglisty poranek, na mieszkańców Sinic pada strach...