Okładka książki - Nocny prześladowca: Życie i zbrodnie Richarda Ramireza

Nocny prześladowca: Życie i zbrodnie Richarda Ramireza

"Nie rozumiecie mnie. Nie oczekuje się od was, abyście zrozumieli. Nie jesteście do tego zdolni.
Jestem poza waszym doświadczeniem. Jestem poza dobrem i złem…"

Richard Ramirez. Znacie to nazwisko ? Ja nie znałam dopóki nie pojawiła się zapowiedź książki w wydawnictwie. "Zabił co najmniej czternaście osób, pięć okaleczył, kolejnych kilkanaście zgwałcił. Jego ofiarami byli mężczyźni, kobiety i dzieci. Okrzyknięty przez prasę Nocnym Prześladowcą, przez 14 miesięcy terroryzował mieszkańców Los Angeles. Do dziś pozostaje jednym z najgroźniejszych seryjnych morderców."- po przeczytaniu takiego opisu wiedziałam, że to książka, którą muszę przeczytać.

Philip Carlo przez trzy lata odwiedzał Ramireza w więzieniu zadając szczegółowe pytania o zbrodnie, których dokonał. Richard opowiedział mu wszystko. W swojej książce autor zawarł niemal całe życie Ramireza, poznajemy go jako małego chłopca, śledzimy jego młodość i próbujemy zrozumieć, jak z dobrego dziecko stał się bestią. "Nocy prześladowca" to reportaż, w którym szczegółowo opisane są zbrodnie jakich dokonał Ramirez. Aresztowano go 31 sierpnia 1985 roku, oskarżono o dokonanie 43 przestępstw, w tym 13 zabójstw. Podczas procesu Ramirez powiedział „Nie muszę wyglądać z tego pomieszczenia, by zobaczyć wszystkich kłamców, nienawidzących, morderców, świrów. Sprawiacie, że jestem chory... Jestem poza waszą wyobraźnią, poza dobrem i złem...”. 20 września 1989 roku, po 55 dniach zeznań i przesłuchaniu 165 świadków, sąd skazał Ramireza na 196 lat pozbawienia wolności oraz dziewiętnastokrotną karę śmierci w komorze gazowej. Podczas pobytu w więzieniu poślubił zafascynowaną nim kobietę, Doreen Lioy, która była przekonana, że łączy ich niekończące się koło miłości i zamierzała popełnić samobójstwo w momencie wykonania kary śmierci na Ramirezie. Został osadzony w celi śmierci w Więzieniu Stanowym San Quentin, gdzie do śmierci czekał na wykonanie wyroku.
Ramirez zmarł z powodu niewydolności wątroby we wczesnych godzinach porannych 7 czerwca 2013 roku w Marin General Hospital w Greenbrae w Kalifornii. Miał 53 lata.
Z pewnością nie jest to książka dla osób o słabych nerwach. Mnie osobiście mocno zafascynowała i czytałam ją niemal na jednym wdechu, nie mogłam się oderwać. Uważam, że jest to pozycja obowiązkowa dla fanów true crime i pomimo, iż jest to sporych rozmiarów reportaż to czyta się go niezwykle szybko, wciąga tak, że nim się obejrzysz czytasz ostatnie zdanie. Jest trudna, przerażająca ale warta przeczytania, z pewnością wzbudzi wiele różnych emocji i nie każdemu przypadnie do gustu. Jeżeli fascynują Was mordercy i lubicie sięgać po reportaże, to szczerze Wam polecam.

Informacje dodatkowe o Nocny prześladowca: Życie i zbrodnie Richarda Ramireza:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2021-10-27
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: The Night Stalker: The Life and Crimes of Richard Ramirez (The True Story of America's Most Feared Serial Killer)
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Tagi: Literatura faktu - kryminalna bóg

Zobacz opinie o książce Nocny prześladowca: Życie i zbrodnie Richarda Ramireza

Kup książkę Nocny prześladowca: Życie i zbrodnie Richarda Ramireza

Człowiek z lodu
Philip Carlo0
Okładka ksiązki - Człowiek z lodu

Carlo zgrabnie opowiada historię kochającego męża i ojca, który przez trzydzieści lat był zawodowym zabójcą, a jednocześnie organizował rodzinne grille...