Ałbena Grabowska kojarzy się wielu czytelnikom głównie z serią „Stulecie winnych”, która do dziś zbiera same pochlebne opinie. Niestety, nie miałam okazji przeczytać tej serii, ale za to z zachwytem sięgnęłam po dwie inne książki autorki. „Nóż w sercu” to jej najnowsza powieść, a dodatkowo kryminał, co wzbudziło moje duże zainteresowanie, zwłaszcza w kontekście tego, jak autorka poradziła sobie w tej mroczniejszej odsłonie.
Komisarz Franciszek Sawicki i jego partnerka, młodsza aspirant Maja Kwiatkowska, prowadzą śledztwo w sprawie morderstwa dilera, w które zamieszany jest znany i ceniony chirurg. Policjanci stają przed pytaniem, dlaczego szanowany lekarz miałby wbić nóz w serca dilera, a następnie przeprowadzać reanimację. Z każdym nowym tropem śledztwo zatacza coraz szersze kręgi, sprawa staje się coraz bardziej zagmatwana, a przeszłość podejrzanego okazuje się pełna tajemnic.
„Nóż w sercu” to powieść kryminalna, której fabuła toczy się dwutorowo – obserwujemy działania policji oraz poznajemy przeszłość Wiktora, lekarza podejrzanego o zabójstwo. Akcja powieści rozwija się w spokojnym rytmie; nie ma co liczyć na intensywne napięcie czy nieoczekiwane zwroty akcji. Niemniej jednak książkę czyta się dobrze, a kolejno odkrywane tropy wzbudzają w czytelniku ciekawość i chęć odkrycia prawdy.
"Nóż w sercu" to pierwsza powieść kryminalna Ałbeny Grabowskiej, którą zdecydowałam się przeczytać. Choć w moim odczuciu nie jest to czysty kryminał, a raczej powieść z wątkiem kryminalnym i mocno rozbudowaną warstwą obyczajową, w której zabrakło dynamiki i większego napięcia, to jednak lektura była przyjemna. Wiedza medyczna autorki jest imponująca, co dodatkowo potęgowało moją ciekawość co do zakończenia śledztwa prowadzonego przez policjantów.
"Nóż w sercu" to interesująca powieść kryminalna, w której autorka porusza wiele ważnych wątków, jednak zabrakło mi w niej głębszej analizy psychologicznej bohaterów oraz emocji, które zazwyczaj towarzyszą czytelnikowi podczas lektury książek tego gatunku. Finał powieści również nie zaskoczył mnie szczególnie, a bohaterowie nie do końca zyskali moją sympatię, niemniej jednak nie żałuję poświęconego czasu na lekturę.
Jeśli macie ochotę na lżejszą powieść z wątkiem kryminalnym, zachęcam do lektury. Natomiast ci z Was, którzy liczą na dynamiczną akcję pełną zaskakujących zwrotów, mogą poczuć się rozczarowani.
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2024-11-27
Ilona Wolińska
Kontynuacja książki Julek i Maja w labiryncie Julek i Maja wraz z przyjaciółmi podejmują grę – tym razem stawką jest uratowanie Ali, koleżanki...
Warszawa, rok 1965. Ola Czerniawska jest uczennicą klasy maturalnej - zdolną, ambitną, ładną, a w dodatku zakochaną z wzajemnością. Dziewczyna ma jednak...