Okładka książki - Ocalało pięciu

Ocalało pięciu

Każdy z nas ma sekrety małe lub duże. Każdy z nas zrobił kiedyś coś, na co woli spuścić zasłonę milczenia. Nie każdemu jednak za karygodne postępowanie w przeszłości grozi zastrzelenie przez  snajpera…

W przerwie wakacyjnej grupa przyjaciół postanowiła wybrać się kamperem na plażę Spring Break. Początkowo nie zwrócili uwagi na brak zasięgu w telefonach ani na przebitą oponę. Nastroje były świetne, jak na wakacyjną przygodę przystało: przekomarzają się, rozmawiają, grają, planują, dopóki uszkodzenie nie zatrzymuje kampera w środku nocy w samym sercu pustkowia. Gdy w końcu zdołali wymienić oponę na nową, padają strzały. Okazało się, że są obserwowani przez snajpera i ten uniemożliwia im ucieczkę. Początkowo myśleli, że mają pecha i tak jak w filmach trafili na psychopatę czyhającego na niewinne ofiary. Po czasie okazało się jednak, że snajper zna ich z imienia i nazwiska, a fakt, że znaleźli się w tym miejscu i czasie to nie przypadek. Tajemniczy człowiek z karabinem daje im czas do świtu, by ktoś z nich wyjawił skrywaną tajemnicę. Kogo snajper ma na myśli i z jakiego powodu?

Jeśli ktoś uważa któryś swój wyjazd za mało udany, znaczy, że nie czytał Ocalało pięciu. Brak zasięgu w telefonie? Pestka! Przedziurawione wszystkie opony łącznie z kołem zapasowym? Drobnostka! Zamknięcie na małej przestrzeni kampera szóstki ludzi uważających się za dobrych znajomych? To już gorzej, szczególnie że któryś z nich skrywa sekret, który może kosztować życie.

„Wyrzuty sumienia bolały fizycznie w środku, skręcały wnętrzności niczym nigdy niezaspokojony głód. Gorące uczucie wstydu”.

Bardzo podobał mi się klimat książki: odludzie, brak zasięgu telefonów, brak sposobności do ucieczki i ukrycia się, klaustrofobiczna powierzchnia kampera, na której znajdowało się sześć przerażonych osób. Do tego duszna atmosfera pełna wzajemnych podejrzeń i oskarżeń. Ciekawie było śledzić kolejne kroki oraz dialogi bohaterów i snuć domysły, który z uczestników feralnej wycieczki znajduje się w kręgu zainteresowań snajpera. W końcu sam tytuł wskazuje, że Ocalało pięciu. Kto jest więc szóstą, której nie udało się przeżyć i z jakiego powodu to właśnie ona stała się ofiarą?

Holly Jackson świetnie oddała narastające emocje, eskalację wzajemnych oskarżeń, kłamstw, a bohaterowie to bardzo dobrze przedstawiony przekrój różnych charakterów. W sposób wnikliwy ukazała, jak ich zachowanie radykalnie zmienia się pod wpływem silnego stresu. Gdy serce i umysł znajduje się w szponach strachu nawet, z „pluszowego misia” może się wydobyć prawdziwy demon. Nie ma postaci, którą można jednoznacznie ocenić. Instynkt samozachowawczy u niektórych obudził mroczną stronę, która potrafiła przerazić nie mniej niż snajper z karabinem. Ciekawa fabuła i konstrukcja tekstu, klaustrofobia, wzajemne oskarżenia, kłamstwa i sekrety, napięcie, nieufność, nieznane oblicza znanych ludzi wywołały u mnie wypieki na twarzy, a emocje trzymały aż do samego zaskakującego zakończenia.

Za możliwość zapoznania się z treścią książki dziękuję Wydawnictwu Books4YA

Informacje dodatkowe o Ocalało pięciu:

Wydawnictwo: Books4YA
Data wydania: 2023-10-25
Kategoria: Young Adult
Tytuł oryginału: Five Survive
Dodał/a opinię: Anna Szulist

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Ocalało pięciu

Kup książkę Ocalało pięciu

Sprawa Rachel Price
Holly Jackson0
Okładka ksiązki - Sprawa Rachel Price

Światła. Kamera. Kłamstwa ,,Nie wiem, nie pamiętam" - te słowa Bel Price powtarzała przez całe życie jak mantrę w odpowiedzi na pytanie o tamten dzień...

Holly Jackson 0
Okładka ksiązki - Grzeczna dziewczynka musi zginąć. Przewodnik po zbrodni według grzecznej dziewczynki

Jak myślisz, kto będzie cię szukał, jeśli zaginiesz? Pippa wciąż pochłonięta jest swoim ostatnim śledztwem. Wkrótce jednak inna sprawa przyciąga jej uwagę...

Opad
Opad