Okładka książki - Ochronię cię

Ochronię cię

Dziś mam dla Was książkę z gatunku thrillera, który porusza istotne tematy, takie jak trauma po przemocowym związku, obsesja, stalking, iluzja bezpieczeństwa, granica między miłością a chorobliwym uzależnieniem od drugiej osoby oraz walka o odzyskanie kontroli nad własnym życiem.

„Ochronię Cię” Moniki Czarnowskiej to historia, która od pierwszych stron wciągnęła mnie w emocjonalny rollercoaster. Najbardziej zainteresował mnie tutaj motyw obsesji, tej cichej, narastającej, początkowo niemal niewidocznej, a z czasem przybierającej przerażającą formę. Ten motyw w książce sprawił, że czytałam ją z nieustannym napięciem, z tyłu głowy mając jedną myśl... jak daleko może posunąć się człowiek przekonany, że kocha?

Fabuła skupia się na Kamili – kobiecie, która przeszła naprawdę wiele. Udało jej się wyrwać z toksycznego, pełnego bólu małżeństwa i zaczyna wszystko od nowa. Ma swoją przestrzeń, własny biznes, spokojną codzienność i przede wszystkim chce dać bezpieczeństwo swojej córce. To niestety tylko złudne wrażenie, cisza przed burzą… pojawia się ktoś, kto burzy ten porządek.

Jedno przypadkowe spotkanie uruchamia lawinę wydarzeń. Ktoś zaczyna obserwować Kamilę. Krok po kroku poznaje jej życie, jej rytm dnia, jej bliskich. I co najbardziej przerażające, to to, że jest przekonany, że robi to wszystko dla niej. Że ją chroni. Że są sobie przeznaczeni.

Najciekawsze momenty tej książki to dla mnie te, w których Kamila zaczyna powoli dostrzegać, że coś jest nie tak. Te drobne sygnały, które początkowo można zignorować, z czasem układają się w coś znacznie bardziej niepokojącego. Autorka świetnie buduje atmosferę, bo to nie jest nagły strach, to jest napięcie, które narasta powoli, ale nieubłaganie.
Sama Kamila to bohaterka, którą bardzo łatwo zrozumieć i z którą można się emocjonalnie związać. To nie jest ktoś idealny, to zwykła kobieta po przejściach, z bagażem doświadczeń, próbująca po prostu żyć spokojnie. I może właśnie dlatego ta historia tak działa, bo jest prawdziwa. Jej decyzje, lęki, próby radzenia sobie z sytuacją są bardzo autentyczne.

Podczas czytania czeka na Was cała gama emocji, od niepokoju, przez narastający strach, aż po momenty, w których naprawdę czułam napięcie w ciele. Jest też bezsilność, frustracja i takie wewnętrzne „nie, tylko nie to…”. To jedna z tych książek, gdzie emocje nie są dodatkiem, one są fundamentem tej historii.

Najbardziej spodobało mi się to, jak bardzo ta książka działa na psychikę czytelnika. To nie jest thriller oparty na pościgach czy spektakularnych akcjach, tutaj wszystko rozgrywa się bliżej, ciszej, bardziej intymnie. I przez to… bardziej przerażająco. Do tego ogromny plus za wiarygodność, którą czuć, autorka wie, o czym pisze i potrafi oddać emocje w sposób bardzo realistyczny.

Z czystym sumieniem polecam tę książkę wszystkim, którzy lubią thrillery psychologiczne, skupione na emocjach, napięciu i ludzkiej psychice.

Informacje dodatkowe o Ochronię cię:

Wydawnictwo: Prozami
Data wydania: 2026-04-17
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Zobacz opinie o książce Ochronię cię

Kup książkę Ochronię cię

Pomogę Ci
Monika Czarnowska0
Okładka ksiązki - Pomogę Ci

Perfekcyjnie zaplanowane życie. Zakazana relacja. Zbrodnie doskonałe. Anita Jankowska – ceniona psychoterapeutka i wykładowczyni – od zawsze...