Okładka książki - Olo na Atlantyku. Kajakiem przez ocean

Olo na Atlantyku. Kajakiem przez ocean

Książkę męczyłam 2 miesiące - niestety wielkim minusem jest mały druk, który ledwo widać oraz brak zdjęć podróżniczych, które powinny być podstawą lektury. Pan Doba pisze bardzo chaotycznie, czasami ciężko było przebrnąć przez poszczególne rozdziały będące kolejnymi dniami na kajaku. Nie mniej jednak szalenie podziwiam pasję podróżnika, jego wiedzę geograficzną, fizyczną, techniczną i ogromną pasję. Z książki wyniosłam wiele ciekawostek na temat burz, prądów morskich, chmur, gwiazd, flory morskiej itd. Podróżnik płynął niemal 100 dni z kontynentu na kontynent jako pierwszy człowiek na świecie przy udziale samych mięśni (bez przystanków na wyspach), wiadomo, że przez ten czas gdy był sam - doby były monotonne, więc nawet krótkie spotkania z ptaszkami autor opisywał dosyć długo, bo były one dla niego wówczas interesujące. Lektura trochę mnie wynudziła, ale przyznam, że nie żałuję czasu z nią spędzonego i gdybym mogła przeczytać o kolejnych przygodach Doby - na pewno sięgnęłabym po książki (ale apeluję o większą czcionkę i chociaż kilka fotografii)!

Informacje dodatkowe o Olo na Atlantyku. Kajakiem przez ocean:

Wydawnictwo: Bezdroża