Jaka jest wasza ulubiona bajka z dzieciństwa?
🌪💙💞
Jednorogini żyła w lesie liliowym i pędziła żywot samotny. Pewnego dnia ruszyła w podróż w poszukiwaniu podobnych sobie. W towarzystwie nieudolnego magika Szmendryka i nieustraszonej Molly po raz pierwszy od urodzin poznaje uroki i trudy życia. Jej droga wiedzie do zamku podupadłego monarchy – i do konfrontacji z bestią, która wytrzebiła jej gatunek.
🌪💙💞
,,Ostatni jednorożec. Wydanie rozszerzone” autorstwa Peter S. Beagle.
Czytając tę książkę czułam się jakby otaczał mnie ciepły, puchaty kocyk. To cudowne, że poprzez literaturę możemy cofać się do czasów dzieciństwa i przypomnieć sobie te czasy niewinności.
Bajki mają w sobie ten magiczny i niepowtarzalny klimat. Historie, w których bohaterowie nie zawsze są ludźmi, a jednak posiadają ludzkie cechy.
Opowieść o ostatnim jednorożcu rozczula, pociesza, a niekiedy zmusza do refleksji. To cudowna książka z przepięknymi ilustracjami.
W tej pozycji znalazłam wszystko to czego chciałam. Elementy fantastyczne, pewnego rodzaju pocieszenie i radość, gdyż takie pozycje najzwyczajniej cieszą.
Jedyne do czego mogłabym się przyczepić do język i styl jakim napisana jest ta książka. Nieco ciężki przez, co nie poleciłabym jej młodszym czytelnikom. Jednak tym nieco starszym już jak najbardziej.
Jeśli i wy lubicie od czasu do czasu zadurzyć się w bajkowych klimatach to jak zachęcam do sięgnięcia po lekturę.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2018-10-29
Tytuł oryginału: The Last Unicorn & Two Hearts
za_czytamm
Barwna baśń o ostatnim jednorożcu, który na przekór różnorakim złym mocom poszukuje zaginionych pobratymców. Pełno tu przygód, czarów, rycerzy i zbójców...
Autor słynnego „Ostatniego jednorożca” powraca z nową, kunsztownie opowiedzianą współczesną baśnią o jednorożcach. Claudio Bianchi od wielu...