"Pamiętnik córki seryjnego mordercy" autorstwa L.A.Detwiler to thriller, który zdecydowanie wyróżnia się swoją strukturą."Pamiętnik córki seryjnego mordercy" autorstwa L.A.Detwiler to thriller, który zdecydowanie wyróżnia się swoją strukturą.Otrzymujemy opowieść w formie pamiętnika, który jest jedynym "przyjacielem" Ruby. Dziewczynka rozpoczyna swą opowieść, gdy ma siedem lat, kończy jako nastolatka.
Jej mama wcześnie zmarła, a ją wychowywał ojciec. W swoim garażu dużo pracował, ale jej nie pozwalał tam wchodzić. Dziecięca ciekawość wzięła górę i Ruby stała się naocznym świadkiem mrocznych sekretów swojego taty. Z biegiem czasu zdaje sobie sprawę,że poczynania ojca nie są dobre. „Zasady są ważne, ale tatuś jest ważniejszy.”Powoli zaczyna się fascynować dziełami ojca, nazywając go artystą i pragnie go naśladować... Przy okazji odkrywa też rodzinną tajemnicę. To naprawdę niezwykła historia. Ruby cierpi na pewną przypadłość, która nie jest otwarcie nazwana, ale można się domyślić, że chodzi tu o autyzm. Zachowuje się inaczej niż rówieśnicy. „Chciałabym mieć przyjaciół, ale ludzie są trudni. Czuję się źle. Źle… źle… bo jestem taka trudna.” I tylko pamiętnik jest jej wiernym towarzyszem. „Ludzie boją się inności. Tak mówi mi tatuś. A w jaki sposób radzą sobie z tym strachem? Maltretują. Wykorzystują. Wyśmiewają. Umniejszają. Wiem, że świat jest pełen potworów najgorszego sortu, a tatuś nie jest nawet bliski stania się jednym z nich.”Ruby doznaje w szkole wielu nieprzyjemności, co tylko buduje w niej nienawiść, zwłaszcza do jednej osoby...
„Czasami trzeba uciec się do niewinnego kłamstewka, żeby ocalić daną relację, a kiedy indziej nagiąć zasady, by ocalić siebie.”Ta książka budzi wiele skrajnych emocji. Seryjny morderca potrafi kochać bezgraniczną miłością, a jego dziecko w pełni to odwzajemnia. Szkoła nie dostrzega nękania i znęcania się psychicznego nad dzieckiem.
Mamy tu wiele potworów, bo nie tylko ten, kto zabija, nim jest. Ten thrillerpsychologiczny doskonale pokazuje, jak ogromny wpływ na dziecko ma to, co widzi ono na co dzień. Jak mocno kształtuje je środowisko, w którym przebywa. Brak trwałych, pozytywnych wzorców, przekonujących sposobów interpretacji świata i moralności doprowadzić może do najgorszego.
Jeśli lubicie mroczne, nieszablonowe historie, w których wątek psychologiczny wiedzie prym- to ta lektura jest dla Was.
Wydawnictwo: Harde
Data wydania: 2023-01-25
Tytuł oryginału: The diary of a serial killer's daughter
milbookove